Akcionari Volmarta za dan izgubili 22 milijarde dolara

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionari Volmarta za dan izgubili 22 milijarde dolara

Akcije američkog trgovinskog lanca Volmarta (Wal-Mart) pretrpele su najveći pad vrednosti u poslednjih 27 godina, izgubivši za samo jedan dan 22 milijarde dolara na berzi, usled saopštenja kompanije o prognoziranom padu godišnjeg profita, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

"Profit će biti umanjen za 6 do 12 odsto u fiskalnoj 2017. godini, koja se završava u januaru te godine", navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Volmarta, dok su analitičari koji su učestvovali u "Blumbergovoj" anketi očekivali prosečan rast dobiti od 4,0 odsto.

Tokom redovnog trgovanja na berzi, akcije Volmarta su pale za 10 odsto na 60,03 dolara, što je najveći pad od januara 1988. godine, zbog čega je tržišna vrednost kompanije, u samo jednom danu, umanjena za 22 milijarde dolara, javlja agencija Rojters. "Blumberg" podseća da su od početka ove godine akcije Volmarta izgubile 22 odsto vrednosti.

U sklopu nastojanja da poveća obim prodaje, Volmart je počeo da ubrizgava sredstva u svoju radnu snagu, kao i u razvijanje onlajn trgovine, što su, kako navodi njujorška agencija, investicije koje će se nastaviti i u fiskalnoj 2017. godine. Naime, Volmart je u aprilu zarade zaposlenih povećao na devet dolara po satu, a naredne godine planira da ih poveća na najmanje deset dolara. Iz tog razloga, ovogodišnji troškovi kompanije su uvećani za milijardu dolara, a u narednoj godini će iznositi 1,5 milijardi dolara, navodi se u tekstu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.