Zločinci iz Klečke „nisu na Kosovu”

Izvor: Politika, 02.Sep.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločinci iz Klečke „nisu na Kosovu”

Novo suđenje braći Ljuanu i Bekimu Mazreku, koje u Nišu treba da se održi nemoguće je započeti jer nedostaju originalni spisi o saslušanju, a iz suda u Mališevu stigao odgovor da braća nisu više na staroj adresi

Niš – Po svemu sudeći zločinci koji su izvršili masakr nad srpskim civilima 1998. godine u Klečki, kod Lipljana, na Kosovu i Metohiji, neće se uskoro pojaviti na novom suđenju u Nišu. Prema poslednjim zbivanjima oko uručenja poziva braći Ljuanu i Bekimu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mazreku, može se zaključiti da niko u srpskoj južnoj pokrajini nije voljan da to učini, pa čak i da su pod zaštitom tamošnjih vlasti i organa.

U Viši sud u Nišu, posle desetak bezuspešnih pokušaja da se uruče pozivi Ljuanu i Bekimu Mazreku, koji su još 2001. godine osuđeni na po 20 godina zatvora zbog terorizma, učešća u otmicama i streljanju srpskih civila, konačno je stigao prvi odgovor sa Kosova. Predsednik sudskog veća Višeg suda u Nišu, koje je određeno za novo suđenje, Zoran Krstić, za „Politiku” juče je rekao:

– Pošto je Vrhovni sud Srbije ukinuo prvu presudu, donetu u Okružnom sudu u Nišu 2001. godine, odlučeno je da se postupak protiv braće Mazreku obnovi i održi novo suđenje. Ljuan i Bekim, međutim, nisu dostupni organima gonjenja u Srbiji, jer su iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu pušteni još 2002. godine sa još oko 120 zatvorenika albanske nacionalnosti sa teritorije pokrajine i prebačeni na Kosovo. Posle odluke o obnovi postupka više puta je naš sud zajedno sa ministarstvima pravde Srbije i za Kosovo i Metohiju, pokušavao da se uredno uruče pozivi osumnjičenima, ali sa područja Kosmeta nikada i ništa nije stiglo. Konačno, dobili smo i prvi odgovor, preko Ministarstva za manjinska i ljudska prava. Iz Palate pravde u Prištini Tomas Monahan prosledio je našem ministarstvu, a ono nama, odgovor v. d. predsednika suda u Mališevu Emruša Kastratija, u kojem se navodi da je uručenje poziva osumnjičenima pokušano, ali da oni ne stanuju i ne žive u Mališevu, a da taj sud nema informacije gde se nalaze.

Prema rečima Zorana Krstića teško je pretpostaviti i da se može održati novo suđenje bez braće Mazreku, odnosno suđenje u njihovom odsustvu:

– U spisima sudskog postupka i presude od pre devet godina, koji su u našem Višem sudu, nema originalnog zapisnika o saslušanju okrivljenih tokom istrage. Znamo da su originalne izjave i ostala dokumenta bitna za ceo slučaj i postupak u Okružnom sudu u Prištini, što smo mi pokušali da dobijemo preko Unmika. Ali, svi dosadašnji pokušaji da naši državni organi i mi u sudu dobijemo originalne zapisnike i druge dokumente, bili su bezuspešni jer jednostavno na naše zahteve niko i nikada nije odgovorio – rekao nam je juče sudija Krstić.

Braća Ljuan i Bekim Mazreku 2001. godine proglašeni su krivim za zločin jer su kao pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosovo, kao članovi terorističke grupe „Ljuamu”, u periodu od 17. do 22. jula 1998. godine učestvovali u oružanom napadu na Orahovac. U tom napadu zarobljena su 43 srpska civila, koje su teroristi sa još stotinak Srba kidnapovanih u okolnim mestima odveli u Mališevo, a potom prebacili u Klečku, kod Lipljana.

U Klečki su braća Mazreku sa ostalim teroristima učestvovala u mučenju srpskih civila, koje su na kraju i streljali.

Na prvom suđenju, kada su osuđeni na po 20 godina zatvora, Ljuan i Bekim Mazreku proglašeni su krivim i zbog oružanih napada na pripadnike MUP-a Srbije kod Orahovca i metohijskih sela Dulje i Lapušnik. Braća iz Mališeva bila su zadužena i za obračun sa „srpskim špijunima”, stanovnicima Kosmeta albanske nacionalnosti. Kidnapovali su, zverski mučili i ubili Faika Bitićija i Agima Tačija u Suvoj Reci. Na prvom suđenju dokazano je da je Ljuan Mazreku zajedno sa teroristom Dardanom Krasnićijem isekao uši, nos i mali prst na ruci, jednu ruku do lakta i izvadio oči, a na kraju žrtvu mučki zaklao kosom.

Toma Todorović

 

objavljeno: 03.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.