Žene noću strahuju od Tvrđave i Čaira

Izvor: JužneVesti.com, 15.Dec.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene noću strahuju od Tvrđave i Čaira

Nišlijke se najmanje bezbedno osećaju kada noću prolaze kroz Tvrđavu i park Čair, pokazuju rezultati dva istraživanja koja su na temu bezbednosti žena u Nišu rađena proteklih meseci.

Prema podacima istraživanja o rodnoj proceni bezbednosti u gradu, koje je u toku novembra na uzorku od preko 740 ispitanica sproveo Centar za devojke, žene u Nišu se danju osećaju nebezbedno na ulicama, nekim radnim i javnim mestima i u saobraćaju, a noću naročito strahuju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od pojedinih parkova i ulica.

Kao razloge za to najčešće navode učestalo prisustvo narkomana, alkoholičara, beskućnika i prosjaka, ali i nepostojanje osvetljenja ispred zgrada i u njihovim ulazima.

Skoro polovina ispitanica smatra da bi se ovaj problem rešio ako bi veći broj policajaca kontrolisao ulice i parkove, ali i ako bi nadležni postavili adekvatno osveljenje i video-nadzor na javnim mestima.

Problem neosvetljenosti ulica i parkova ističu i sugrađanke koje su učestvovale u istraživanju „Rodna obeležja straha od kriminaliteta na teritoriji Grada Niša“.

Ovo istraživanje je sproveo Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju na uzorku od preko 500 ispitanika iz svih gradskih opština. Rezultati su pokazali da se žene više od muškaraca plaše da noću same prolaze mračnim ulicama i parkovima. Najviše se boje fizičkog i seksualnog nasilja, ali i džeparenja i krađe.

Jedna od saradnica na istraživanju Danijela Gavrilović smatra da je u rešavanje problema nebezbednosti neophodno da se uključe institucije i da se radi na konkretnim potezima.

Da bi se povećala bezbednost žena i svih ostalih u ovom gradu potrebno je uraditi dosta toga, ali ono što bi konkretno i brzo moglo da se uradi jeste da se osvetle ulice, Tvrđava, Čair, Gradsko polje, Bubanj i druga mesta kojima je rizično noću prolaziti - kaže Gavrilović.

Iz Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju, kao i iz Centra za devojke navode da je jedan od glavnih ciljeva ovih istraživanja da se ukaže na probleme nebezbednosti u gradu i da se napravi Strategija bezbednosti koja će biti “rodno senzitivna”, odnosno koja će prepoznavati potrebe žena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.