Zbog skrivanja podataka MUP mora da plati 180.000 dinara

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog skrivanja podataka MUP mora da plati 180.000 dinara

Zbog toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova ni nakon skoro godinu dana ne želi novinarima Južnih vesti da dostavi podatke o vatrogasnim kolima koja poseduje niška vatrogasna brigada, Poverenik za informacije od javnog značaja ovoj instituciji odredio je kaznu od 180.000 dinara.

Odluka Poverenika da Ministarstvo plati ovu kaznu usledila je nakon opomene i kazne od 20.000 dinara, pa skrivanje informacija MUP, odnosno sve građane Srbije koji plaćajući porez finansiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i rad ovog Ministarstva, dosada košta 200.000 dinara.

Ako i nakon nove kazne MUP odbije da novinarima dostavi informacije o tipu vozila, registraciji i godini proizvodnje vatrogasnih vozila koje se koriste na teritoriji Niša i okoline, Vlada Srbije bi to trebalo, kako se navodi u rešenju Poverenika, da reši "prinudnim putem".

Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da novčanu kaznu plati u roku od 2 dana od prijema zaključka Poverenika. U protivnom, kazna će biti naplaćena prinudnim putem. Pored toga, MUP u roku od 2 dana od prijema zaključka mora da izvrši predmetno rešenje, u protivnom, po službenoj dužnosti, postupak izvršenja rešenja će se nastaviti primenom mera iz nadležnosti Vlade, odnosno, neposrednom prinudom - navodi se u rešenju Poverenika.

Podsetimo, pošto je istraživanje Južnih vesti pokazalo da nekoliko vatrogasnih kamiona vatrogasno-spasilačke jedinice iz Niša nije registrovano, novinari su još decembra prošle godine tražili od Ministarstva spisak svih vozila i detaljne informacije o njima.

Međutim, Ministarstvo je odbilo da dostavi podatke, pozivajući se na "ugrožavanje državne bezbednosti”, što je Poverenik ocenio kao neosnovano. Ipak, umesto da podatke učine javno dostupnim, MUP je nastavio sa praksom skrivanja podataka, pa je ovo Ministarstvo kažnjeno sa 20.000 dinara.

Pored toga, Ministarstvo novinarima nije dalo odgovore ni na brojna pitanja upućena telefonom i mejlom, u vezi sa neregistrovanim kamionima same vatrogasno-spasilačke jedinice Niš, ali i neregistrovanim ruskim kamionima koje je Srpsko-ruski humanitarni centar ustupio Ministarstvu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.