Zajednica pet nišavskih opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednica pet nišavskih opština

NIŠ -

U Nišu je danas konstituisana Gradska zajednica opština (GZO), koju čine grad Niš i još četiri opštine u okruženju, čiji je cilj udruživanje, povezivanje, planiranje i usklađivanje daljeg razvoja.

GZO-u mogu da pristupe i druge opštine Nišavskog upravnog okruga, dok su odluke o udruživanju, uz grad Niš, do sada donele opštine Ražanj, Gadžin Han, Merošina i Svrljig.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je da je konstituisanje GZO konkretan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korak u zajedničkom nastupu pred republičkim institucijama i pred potencijalnim investitorima.

Simonović je rekao da ovakav oblik udruživanja ima podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić je rekao da je ovakav vid udruživanja odgovor sa juga Srbije na centralizaciju, beogradizaciju i metropolizaciju, da je u skladu sa Ustavom Srbije i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

On je kazao da to nije oblik administartivne decentralizacije već forma rešavanja zajedničkih infrastrukturnih problema i forma saradnje u različitim oblastima društvenog života.

Predsednici opština koje su pristupile GZO ocenili su da će svoje interese uspešnije ostvarivati udruženi oko jednog regionalnog centra kao što je Niš.

Ovakav oblik istovremeno nije pandan statističkim regionima, a kao specifičan oblik povezivanja on će doprineti ostvarivanju političkog i ekonomskog policentrizma, uticaće na demetropolizaciju, debeogradizaciju i decentralizaciju, rečeno je novinarima.

GZO neće imati pravni subjektivitet, fiskalni i finansijski suverenitet i neće iziskivati ni dodatne troškove niti postojanje nove administracije.

Zajednički organ je Savet GZO, koji će činiti gradonačelnik Niša, predsednik Skupštine grada Niša, predsednici opština i predsednici skupština opština.

Odluke na Savetu GZO neće biti usvajane preglasavanjem, već konsenzusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.