Izvor: Blic, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zaražene HIV-om uskoro će biti dostupni lekovi u Nišu

Pacijenti zaraženi virusom HIV-a, koji su do sada svakog meseca morali da odlaze u Beograd po terapiju, uskoro će neophodne lekove nabavljati u Nišu.

"Prve količine lekova za lečenje zaraženih očekujemo svakog dana. Sva zakonska procedura je završena, dobili smo sva odobrenja od Republičkog zavoda za zaštitu zdravlja, prošli Upravni odbor i uskoro bi trebalo da stignu lekovi", rekao je Beti direktor Klinike za zarazne bolesti Kliničkog centra (KC) u Nišu Žarko Ranković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je kazao da će pacijenti lekove podizati u apoteci u blizini KC u Nišu.

Na niškoj Klinici za zarazne bolesti leči se 48 pacijenata sa nekim od simptoma side, dok je prema zvaničnim podacima u Nišu registrovano 105 osoba sa HIV-om.

"Najviše je pacijenata muškog pola, a najmlađi ima 20 godina. Lečenjem u Nišu bitno će se smanjiti troškovi lečenja tih pacijenata, a najbitnije je to što više neće morati da se maltretiraju putujući", rekao je Ranković.

Nišavski okrug je u 2005. godini bio na drugom mestu po broju novoinficiranih osoba u Srbiji, odmah posle Beograda.

Svaki četvrti novoinficirani i svaki treći umrli je intravenski korisnik droge, a gotovo polovina novoinficiranih i četvrtina umrlih navela je kao rizično ponašanje nezaštićen seksualni odnos.

Od 1987. godine u Nišavskom i Topličkom okrugu od side su umrle 43 osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.