Viši sud opet odobrio da 10 programera iz Niša mogu da se izruče Americi

Izvor: JužneVesti.com, 21.Apr.2021, 10:39

Viši sud opet odobrio da 10 programera iz Niša mogu da se izruče Americi

Nakon što je pre skoro mesec dana Apelacioni sud oborio odluku Višeg suda u Beogradu da deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru budu izručene Americi, iz Višeg suda navode da su sada utvrđene sve zakonske pretpostavke za izručenje. Međutim, u toku je žalbeni postupak, pa očekuju da će predmet uskoro opet razmatrati Apelacioni sud.

Rešenje Višeg suda u Beogradu je 23. marta ukinuo Apelacioni sud u tom gradu nakon žalbe advokata, a zbog bitnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << povreda odredbi krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Tri nedelje kasnije, Viši sud je ponovo odlučio o izručenju programera.

13. aprila je doneta ta odluka da su utvrđene te zakonske pretpostavke za izručenje 10 lica Sjedinjenoj Američkoj Državi - navode iz Višeg suda u Beogradu.

Ranije su u odluci Apelacionog suda istakli da je prvostepeno rešenje Suda doneto uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, na šta su ukazali i branioci osumnjičenih programera. Iz Suda navode da su i sada, sedam dana nakon nove odluke, pristigle žalbe. Digitalna prevara; foto: pexels.com

U toku je žalbeni postupak, već su neki branioci izjavili žalbu, tako da verujem i da će predmet možda uskoro da bude i u Apelacionom na razmatranje - ističu iz Suda.

Inače, Viši sud je najpre odobrio izručenje programera Americi novembra prošle godine, kako bi im se tamo sudilo za digitalne prevare teške 70 miliona dolara i, kako su ranije naveli u Tužilaštvu za organizovani kriminal, učestvovanje u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu, što je kasnije oborio Apelacioni sud u Beogradu.

U priči je bio još jedan programer iz Niša, koji je već izručen Americi, ali se o njemu nije odlučivalo pred Apelacionim sudom jer nije bio obuhvaćen žalbom advokata ostalih desetoro osumnjičenih.

Podsetimo, grupa od 11 programera koja ima boravište u Nišu, osumnjičena je da je pronalazila investitore širom sveta, te da su stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju i lažne potvrde o prebacivanju novca, čime su zaradili preko 70 miliona dolara i zbog čega im preti izručenje Americi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Viši sud opet odobrio da 10 programera iz Niša mogu da se izruče Americi

Izvor: B92, 21.Apr.2021

Niš -- Pre skoro mesec dana Apelacioni sud oborio je odluku Višeg suda u Beogradu da deset osoba iz Niša koje su osumnjičene za digitalnu prevaru budu izručene SAD...Iz Višeg suda navode da su sada utvrđene sve zakonske pretpostavke za izručenje. Međutim, u toku je žalbeni postupak, pa očekuju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.