Više od nastave i igre u niškom Naučnom klubu!

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Apr.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od nastave i igre u niškom Naučnom klubu!

Danas je u Nišu u okviru Regionalnog centra za obrazovanje, otvoren Naučni klub, pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke iz Beograda.

Zadatak ovakvih naučnih klubova, koji se lokalno otvaraju svake nedelje širom Srbije, je da promoviše znanje i interesovanje za nauku i da pokuša da približi i omogući mladim, pre svega talentovanim đacima i studentima, da dobiju odgovore, do kojih ne mogu da dođu u okviru klasične nastave u školama i na fakultetima. >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<

-Ono što je specifično i interesanto je to, da su ovi naučni klubovi na neki način decentralizovani i da će se poštovati afinitet "lokala" i upravo debatovati i istraživati ono što najviše interesuje mlade nučnike u svom okruženju, izjavio je Nemanja Đorđević iz Centra za promociju nauke.

Do sada su otvorena tri Naučna kluba, u Leskovcu, Čačku i Nišu.

   "Pre nešto više od pola godine, na sastanku u Šapcu, svi Regionalni centri za obrazovanje, apsolutno su podržali ideju Centra za promociju nauke za osnivanjem Naučnih klubova širom Srbije", kaže Danijela Marković, direktor Regionalnog centra u Nišu, i dodaje da je planom predviđeno otvranje još 17 naučnih klubova, pored Leskovca, Čačka i Niša (ukupno 20).

Marković kaže, "Ovo nije lak posao, ali nadahnjuje kada znate da imate priliku da ispunite ideje i zahteve jednog đaka i studenta kome je školska klupa "tesna". Ali i sami "Centri" su morali da ispune određene preduslove i standarde. Osnovna delatnost Reginalnog centra je stručno usavršavanje nastavnog kadra, a sada je pred nama izazov druge ciljne grupe, a to su učenici koji van svojih učionica mogu da se susretnu sa naučnim dostignućima u našim prostorijama, kroz razne oblike edukacije i prakse".

   "Sada očekujemo saradnju sa profesorima sa fakulteta, mislim na stručnu nastavnu pomoć, a mi smo tu da pružimo tehničku i pre svega logističku pomoć.Takođe, da ne zaboravim i srednji nastavni kadar, koji bi svojom voljom i entuzijazmom izašao iz obaveznog školskog programa", zavšila je Danijela Marković.

  - Centri za reginalno obrazovanje su oragnizovani od strane švjcarske organizacije, koja nema aspiraciju da se meša u naše obrazovanje, a Centar za promociju nauke ima sličnu misiju, pre svega da približi i omogući zaintersovanim učenicima i talentima da u svom lokalnom prostoru i prema svojim ličnim afinitetima dobiju dodatno obrazovanje. Kao što imate za sportske klubove ili muzičke talente sličene ustanove, e tako smo sada u prilici da i ovaj deo potrebe mladih podržimo i damo im šansu da šire vidike. Potrebno je da Zakon o opštem sistemu obrazovanja pretrpi neke izmene, ali moraćemo da sačekamo vreme nakon izbora, tu  mislim na Član 38. o stručnom usvršavanju. Naša težnja je da Klubovi nauke postanu Centri za promociju nauke i to regionalnog karaktera, i nadam se da će se to u narednom periodu realizovati, nakon usvajanja pomenutog zakona, rekao je Slaviša Pejić direktor Centra za stručno usvršavanje u Leskovcu.

Gradonačelnik Perišić, izjavio je na otvaranju da grad Niš daje punu podršku ovakvim inicijativama, i ustanovama koje promovišu talenat mladih.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.