Vinari se molili za godinu bez mraza

Izvor: Blic, 15.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinari se molili za godinu bez mraza

TOPOLA, ALESANDROVAC, NIŠ - Orezivanjem prvih čokota vinove loze i njihovo prelivanje vinom, koje će im, kako se veruje, udahnuti novu snagu pred prolećnu vegetaciju, vinogradari su proslavili esnafsku slavu Sveti Trifun, zaštitnika vinove loze.

Orezivanjem vinove loze i zalivanjem čokota vinom u vinariji „Aleksandrović" na obroncima Oplenca proslavljen je Sveti Trifun, zaštitnik vinograda i vinogradara.

Božidar Aleksandrović, vlasnik ove šumadijske vinarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nastavljač tradicije kraljevih podruma koje je formirao kralj Petar I Karađorđević, rekao je da se posle pola veka propadanja vinogradi u Topoli obnavljaju.

- Imamo 50 hektara vinograda, 46.000 čokota i sadimo još novih 20 hektara. Ljudi su ponovo krenuli putevima vina pa ih je u Topolu prošle godine došlo više od 11.000. Otac vina je loza, majka mu je zemlja, a klima mu je sudbina. Zato se molimo da ne bude mrazeva - kaže Aleksandrović.

Vina iz ovog podruma su proglašena vodećim po kvalitetu u jugoistočnoj Evropi, prodaju se u SAD, Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Sa Oplenca će iz podruma „Aleksandrović" u prodaju krenuti krajem ove godine i prvi srpski šampanjac koji će se praviti po tradicionalnoj metodi.

Na centralnoj proslavi povodom Svetog Trifuna, održanoj ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, juče se okupilo 1.000 najboljih vinara Župe, predstavnika više od 10.000 vinogradara tog kraja gde se čokoti prostiru na preko 2.500 hektara. Na ceremoniji sečenja slavskog kolača uz činodejstvovanje sveštenika aleksandrovačke eparhije, kolačar Rade Ćosić, vinogradar iz župskog sela Vitkovo, predao je kolačarstvo kolegi Slobodan Miljkoviću iz Rataja, koji će naredne godine biti domaćin slave. Miljković je na ekonomiji poljoprivredno-tehničke škole orezao prve čokote, i izrazio nadu da će ove godine imati veći rod nego lane.

Stručni žiri proglasio je u konkurenciji od preko sto vinara i voćara ovog kraja Slavoljuba Mihajlovića iz Ržanice za sveukupnog pobednika IV sabora poljoprivrednika Župe.

Sveti Trfun obeležen je juče u Nišu, Sićevu i Niškoj Banji. Liturgija je održana u crkvi Svetog proroka Ilije u Sićevu, a u Niškoj Banji krenula je povorka vinogradara.

Slavlje bez vitezova vina

Na proslavi obeležavanja Svet Trifuna i ove godine izostalo je prisustvo župskih vitezova vina. Mića Minić, vitez vina I reda, kaže da čelnici SO Aleksandrovac ne samo što nisu pozvali devetoro vitezova Župe na krsnu slavu već su im oduzeli i vitešku prostoriju u Muzeju vinogradarstva i vinarstva u Aleksandrovcu, te prekinuli svaku saradnju s njima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.