Vek saradnje Srbije i Švedske obeležen u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 02.Nov.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek saradnje Srbije i Švedske obeležen u Nišu

Pre 100 godina pesnik Milan Rakić, tada kao konzul, započeo je diplomatske odnose Srbije i Švedske, a sadašnji ambasador ove zemlje u Srbiji Jan Lundin, u nekoliko dana u Nišu je sa gradskim rukovodstvom obeležio ovaj istorijski trenutak otvranjem avio-linije do Stokholma, ali i brojnim drugim sadržajima.

Rakić prvi konzul; foto: Švedski arhivObeležavanje je završeno koncertom srpske i švedske muzike u Gradskoj kući u Nišu, a povodom ovog jubileja prvi put su prikazane >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << fotografije iz Državnog arhiva Švedske koje su javnosti dostupne zahvaljujući istoričaru Dušanu Topaloviću koji živi u Švedskoj. Inače, zbog ovog događaja je na sat i po prekinuta jučerašnja sednica niškog Parlamenta, jer su gradonačelnik i ostalo rukovodstvo ugostili diplomatu u Gradskoj kući.

Pre tačno sto godina Vlada Kraljevine Srbije, koja je tada boravila na Krfu, potpisala je dokument kojim se imenuje Bogoljub Jevtić za sekretara/pisara druge klase u Poslanstvu u Stokholmu. Njega je nakon mesec dana zamenio srpski pesnik i diplomata Milan Rakić koji je zvanično otvorio prvu srpsku diplomatsku misiju. Time je započeta diplomatska saradnja naše dve zemlje koja nije prekidana čitav jedan vek - rekao je ambasador.

Za Niš je, kako je rekao gradonačelnik Darko Bulatović, najvažnije što će Švedska pomoći izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Zahvaljujući Švedskoj grad Niš će dobiti važne kapacitete za prečišćavanje vode, što je velika korist i za grad i za građane Niša - rekao je Bulatović.

Izložba u Oficirskom domu; foto: Ivan MančićNišliije će do 7. novembra u Oficirskom domu moći da pogledaju izložbu “Švedske tate”, koja prikazuje značajne momente očeva sa decom i ukazuje na važnost da i tate koriste roditeljsko pravo da odsustvuju sa posla u cilju nege svoje dece.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.