„Veče izvorne tradicije“ napunilo niški Oficirski dom

Izvor: NiskeVesti.rs, 29.Okt.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Veče izvorne tradicije“ napunilo niški Oficirski dom

Veče tradicije ili veče izvornog stvaralaštva se po prvi put desilo preksinoć u prepunoj sali Oficirskog doma. Organizator je ANIP Mozaik iz Niša uz podršku Kancelarije za mlade. Do sada ovako nešto nije viđeno u Nišu, a ansambl Mozaik iako najmlađi u gradu najviše radi na širenju tradicije i očivanju folklora, kažu organizatori.

Publika je mogla da vidi modnu reviju narodnih nošnji iz svih krajeva Srbije i regiona. Do sada nisu viđene na jednom mestu i u pitanju su >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << isključivo originali. Bilo je tu nošnji iz Jasenice, okoline Beograda, Pčinjskog okruga, Gnjilana, Bosilegradskog krajišta, Goranaca, Kobašnice i naravno niškog kraja. Modeli su stari i po nekoliko decenija, ističe Marjan Zdravković predsednik ANIP Mozaik.
„Publika je mogla da vidi i stare instrumente- gajde, kavale i frule. Predstavila se i muška pevačka grupa Đoka Pavlović iz Beograda koju čine etnomuzikolozi po struci. Ženska pevačka družina iz Zaplanja se takođe predstavila publici i one su pravi čuvari tradicije jer imaju po 80 godina“, dadaje Zdravković.
Šef kancelarije za mlade Stevan Živković izrazio je zadovoljstvo što je koncertu priusustvovao veliki broj mladih i očekuje da će od nardne godine to postati tradicija, ali i da će ubuduće finansijski pomagati manifestaciju. Jedna od ideja koju zagovara je da bi mogla sva kulturno umetnička društva da se okupe na jednom mestu tokom jedne večeri i pokažu šta znaju i umeju, rekao je on.
„Veoma je važno da mladi u Nišu imaju kontakt sa tradicijom. Niš je grad istorije i tradicije i ovakva manifestacija sa ovakvom raznovršnošću treba da bude podržana od strane Kancelarije za mlade. Mladi se danas susreću sa svim i svačim, a ne sa tradicijom, onim što je izvorno odakle su i naši preci i ne sme da se izgubi“, kaže Živković.
Manifestacije poput ove biće tradicionalne, tvrdi Zdravković. Samo sinoć se predstavilo 150 učesnika. Svirao je narodni ansambl pod upravom Milana Nikodijevića, vokalni solista Mina Milićević i vokalne grupe Niške devojke i Arije iz Niša.
{mp4}folklor-okt-2016{/mp4}
{gallery}vece-izvorne-tradicije{/gallery}

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.