Usvojen budžet Niša, rebalans već u januaru

Izvor: JužneVesti.com, 11.Dec.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet Niša, rebalans već u januaru

Za narednu godinu Gradsko veće Niša predvidelo je priliv i potrošnju oko 10 milijardi dinara, a zbog uzimanja refinansirajućeg kredita rebalans budžeta moguć već početkom godine.

Od tačno 9.997,000,000 dinara, na koliko je projektovan budžet za narednu godinu, najviše će otići Upravi za finansije - čak 2,4 milijarde dinara. 754 miliona dobiće Uprava za privredu i održivi razvoj, dok je za socijalnu zaštitu planirano 740 miliona.

Gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Gradsko veće dobijaju 46 miliona, a kultura 618 miliona dinara.

Među onima za koje je odvojeno najmanje su Uprava za komunalne delatnosti sa 2,7 miliona i Uprava za građanska stanja za koju je planirano oko 1,6 miliona dinara.

Ono što gradsko rukovodstvo više brine je punjenje budžeta, a više od 60 odsto prihoda očekuje se od naplate poreza i taksi, dok jedan deo treba da se popuni prilivima iz republičkog budžeta.

Prvi čovek Niša Zoran Perišić pojašnjava da sledeće godine dospevaju dva kredita na naplatu ukupne vrednosti 9 miliona evra i da je zbog toga odlučeno da se podigne kredit.

Naša ideja je da refinansiramo te kredite da bi naredne godine budžet grada uz neke druge pogodnosti mogli da usmerimo prema infrastrukturnim projektima. Kredit ćemo uzeti kod neke od komercijalnih banaka na tenderu ili ćemo emitovati municipalne obveznice, a to ćemo odlučiti u narednih nekoliko dana - rekao je Perišić.

Novac iz gradske kase biće usmeren na infrastrukturu, ali i na dovođenje investitora.

Razmišljaćemo pre svega o Južnom kolektoru, da izbegnemo probleme posle velikih kiša. Tu je i završetak Popovačkog i izgradnja Medoševačkog kolektora. Moramo da obezbedimo i zemlju gde bi potencijalni investitori mogli da rade, da obezbedimo zemlju koju bismo mogli da im ponudimo i to će biti jedan od strateških ciljeva grada - rekao je Perišić.

Podsetimo, prošlogodišnji budžet projektovan je na nešto više od 10 milijardi dinara, a posle 9 meseci realizovan je svega pedesetak odsto.

Budžet za 2015. godinu trebalo bi da se nađe pred odbornicima niške Skupštine na prvoj narednoj sednici koja je najavljena za 17. decembar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.