Izvor: Medijski istraživački centar, 05.Mar.2012, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Učitelj Tasa” najbolja škola u Srbiji

Piše Vesna Petrović
Osnovna škola “Učitelj Tasa” jedina je iz Niša koja se našla na listi 61 najbolje škole u Srbiji od 1.084 škola.
Ponosni smo zbog ovog priznanja, ali je ono istovremeno obavezujuće i za nastvnike i za učenike, kaže Miodrag Pejić, direktor ove škole
Najstarijoj niškoj Osnovnoj školi “Učitelj Tasa” stiglo je laskavo priznanje iz Minsitarstva prosvete i nauke. Ona je jedina niška škola koja se našla na spisku najboljih osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << škola u Srbiji, ima ih 61, od ukupno 1.084 škola. Zvanje najbolje škole pripalo joj je na osnovu analize rezultata završnog ispita 2011. godine, kada je OŠ “Učitelj Tasa” identifikovana kao jedna od najboljih škola u Srbiji.
U obrazloženju za dodelu ovako laskavog priznanja Ministarstva prosvete i nauke stoji da je škola “uspela da prevaziđe prepreke koje učenicima stvara loš socioekonomski status i uslove u kojima učenici uče i nastavnici rade”. Dalje se navodi da se “dobrim radom istovremeno promoviše kvalitet i pravednost obrazovanja što su dva najvažnija cilja obrazovne politike u Srbiji”.
Školama kao što je OŠ “Učitelj Tasa” resorno ministarstvo želi da pomogne kako bi njihovi učenici nastavili sa podstizanjem dobrih rezultata i tako na najbolji mogući način prezentovali obrazovni sistem svoje škole, grada i zemlje.
-Priznanje koje nam je stiglo od Ministarstva prosvete znači nam puno iz više razloga –kaže Miodrag Pejić, direktor OŠ “Učitelj Tasa”. –To je dobar znak i za školu i za učenike, ali je to, istovremeno, i nova obaveza i za jedne i za druge. Škola da nastavi putem kojim je do sada išla i radila, a učenici da u radu sa nastavnicima daju svoj maksimum. Samo njihovim zajedničkim radom, saradnjom možemo da opravdamo poverenje koje nam je sada ukazano, ali i da ponovimo rezultate.
Sa druge strane, prema rečima direktora Pejića, školi se na ovaj način omogućava da konkuriše za određene grantove koji unapređuju proces obrazovanja.
-Jedna od grant linija za učešće u projektima koja nam je sada ponuđena je i DILS projekat, odnosno “Pružanje unapređenih uslova na lokalnom nivou” –objašnjava direktor Pejić. –Očekujemo i neke dodatne grantove koji se odnose na projekte za učenike sa smetnjama u razvoju, ali i za dalje usavršavanje i organizovanje seminara za nastavnike.
Osnovna škola “Učitelj Tasa” je obeležila 180 godina od osnivanja i najstarija je niška obrazovna institucija. Učenici ove škole postižu izuzetne rezultate kako na testovima koje rade u okviru završnog ispita tako i na takmičenjemi iz gotovo svih predmeta koje organizuje Ministarstvo prosvete i nauke. Škola je u niškoj javnosti poznata i po tome što se iz redova njenih đaka “regrutuje” najveći broj učenika koji se opredeljuju za nastavak školovanja u specijalnim odeljenjima niških gimnazija. Najviše đaka se opredeljuje za odeljenja za talentovane matematičare i fizičare Gimnazije “Svetozar Marković”, za informatičare Gimnazije “Bora Stanković” ili,   odeljenja za engleski jezik Gimnazije “Stevan Sremac”. I kao srednjoškolci takmičari ove škole nastavljaju sa postizanjem izuzetnih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Učenici škole su uključeni i u veliki broj vannastavnih aktivnosti i realizaciju mnogih projekata. U školi se godinama unazad organizuje “Škola fizike”, koja je namenjena darovitim mladim fizičirima iz svih osnovnih škola u gradu gde se oni pripremaju za takmičeja. Đaci ove škole učestvovali su u akcijama “Očistimo Srbiju”, “Drvo generacije”, ”Đačko preduzetništvo”, “Planirajmo i preusmerimo” i drugim projektima. Na ovaj način škola omogućava svojim učenicima da, pored redovnog znanja planiranog radom osnovnih škola, usvoje i dodatna znanja i veštine koje će im kasnije pomoći da se na što lakši način uključe u život lokalne zajednice i svojim idejama pomognu njen napredak i razvoj. Gledano sa te strane, školi je sa velikim razlogom pripalo priznanje koje joj je i dodeljeno, a to je zvanje najbolje niške i jedne od najboljih škola u Srbiji.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnovna škola 'Jožef Atila' u grupi 61 najbolja škola

Izvor: 025info.rs, 06.Mar.2012, 10:22

Na adresu Osnvne škole JOŽEF ATILA iz Kupusine, jednog od najuređenijih seoskih naselja Opštine Apatin, iz kancelarije prof dr Tinde Kovač Cerović, državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, stiglo je pismo

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.