U novembru izbor novog patrijarha

Izvor: Blic, 22.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novembru izbor novog patrijarha

Izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve mogao bi biti obavljen na sednici Sabora koja će biti održana 11. novembra i to na osnovu ostavke patrijarha Pavla, saznaje „Blic” u krugovima bliskim reformističkom krilu SPC. Iako u Patrijaršiji nisu za „Blic” mogli da potvrde da je patrijarh napisao ili najavio svoju ostavku, episkop niški Irinej rekao je juče da veruje da patrijarh srpski Pavle razmišlja o povlačenju zbog zdravstvenog stanja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Vladika niški Irinej je ocenio juče za „Blic” da bi Sabor Srpske pravoslavne crkve, ukoliko bi takav zahtev pristigao od patrijarha Pavla, prihvatio njegovu želju da se povuče sa te funkcije.

-Siguran sam da bi Sabor ispoštovao njegovu volju. Želja većine u Saboru je da Pavle ostane na mestu patrijarha, ali je i potreba crkve da ima lice koje može, pre svega fizički, da obavlja taj posao i nosi ogroman teret te funkcije. Malo je nade da će se njegovo zdravstveno stanje popraviti u toj meri da će moći da nastavi sa redovnim dužnostima - kaže vladika Irinej.

Vladika dodaje da je patrijarh Pavle i mnogo puta ranije, kada je bio u znatno boljem zdravstvenom stanju, predlagao da se povuče sa čela SPC, ali da su mu tada i on i mnogi drugi episkopi savetovali da to ne čini. Irinej je kazao da je trenutno zdravstveno stanje patrijarha „podnošljivo”, ali daleko od onog koje bi mu omogućilo da obavlja redovne dužnosti.

- Zna za sebe, ustaje iz kreveta uz nečiju pomoć, komunicira, ali je daleko od situacije da može da funkcioniše kao patrijarh -dodaje Irinej.

Niški vladika kaže da se dnevni red Sabora ne zna unapred i da će biti saopšten na dan zakazivanja sednice. On je demantovao tvrdnje da je patrijarh Pavle navodno poručio episkopima „da će ostavku podneti samo Bogu”, rekavši da se radi o „novinarskoj izmišljotini”

- On je čovek čestit, odgovoran i svestan svoje uloge i značaja i nisu mu bitni lični interese već interesi crkve - napominje vladika Irinej.

U Patrijaršiji su za „Blic” rekli da je sednica Sabora zakazana kao redovna i da će se dnevni red znati dan pred sednicu.

- Sada niko ne može da kaže da će sednica biti izborna. Nemamo indicija da će nam stići ostavka patrijarha Pavla, a zna se da po Ustavu SPC novi patrijarh može da se bira samo u slučaju smrti prethodnog, ukoliko sam podnese ostavku ili ukoliko lekari procene da nije u mogućnosti da se bavi svojim poslom i vodi crkvu - kaže izvor „Blica” iz Patrijaršije.

Patrijarh Pavle je već godinu dana u postelji i sa svoje 94 godine nije u mogućnosti da u punoj meri vodi Crkvu. Vladike koje je „Blic” juče kontaktirao odbile su da odgovore na pitanje da li očekuju patrijarhovu ostavku. Međutim, nezvanično se već dugo u krugovima crkve koji se zalažu za reforme govori o potrebi da na čelo SPC dođe neko od mlađih i zdravijih vladika, čime bi se omogućilo da SPC definiše svoj stav prema savremenom.

Izbor žrebom

Vladika Irinej niški u SPC uživa veliki ugled i slovi za jednog od najozbiljnijih kandidata za patrijarha. Dobro upućeni u zbivanja u SPC juče su vladikinu najavu da bi partijarh mogao podneti ostavku protumačili kao ozbiljan signal da će to zaista i biti tako. Inače, patrijarh se bira „apostolskim žrebom”. Kandidati su svih 35 episkopa za koje se glasa u nekoliko krugova sve dok ne ostanu tri episkopa. A onda se slučajnim izvlačenjem izabere jedan od njih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.