U niškoj Medijani spoj tradicionalnog i modernog

Izvor: JužneVesti.com, 26.Sep.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U niškoj Medijani spoj tradicionalnog i modernog

Najmanja, a najmnogoljudnija u Nišu, Opština Medijana čuva gradske institucije, značajno arheološko nalazište i važne istorijske spomenike, parkove, a ono na šta su njeni stanovnici posebno ponosni jeste duh starog grada koji se u njenim kafanama još oseća.

Ova opština je ime dobila po arheološkom nalazištu s kraja 3. i početka 4. veka na kom se nalazila letnja rezidencija cara Konstantina Velikog. Ovo nalazište je jedna od napoznatijih turističkih atrakcija Niša, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a Vila sa peristilom, koja je centralna građevina Medijane, sada ima zaštitnu konstrukciju.

U samom gradskom jezgru nalaze se spomenici kralju Aleksandru i oslobodiocima Niša, ali i Oficirski dom u kome su se tokom Prvog svetskog rata, kada je Niš bio ratna prestonica Srbije, održavale sednice Skupštine. Tu je 1914. godine doneta „Niška deklarcija“, kao temelj zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ono čime se Medijanci hvale turistima je staro gradsko jezgro sa viševekovnom istorijom gde dominiraju moderne građevine, ali i mesta prepuna tradicije.

Tu su Obrenovićeva i Kopitareva ulica ispunjene kafićima, restoranima i kafanama.

Mladi mnogo vole kafanu i baš umeju da se ponašaju kafanski. Da se opuste, provedu, poručkaju, poslušaju muziku i da dožive kafanu na pravi način, onako kako se kafana doživljava - kaže Marta Trpeski, vlasnica kafane “Biser”.

Mališani, koje privlači vožnja rolera, ovde treniraju za sporstski klub „Oksidžen“. Za trenera Srđana Nonića Čair je pravi dom njihovog kluba.

Park Čair je jako lep, zato što je delimično izolovan od ostatka Niša. To je jedna zelena oaza u centru grada, ima poligon na kome radimo sa dobrom podlogom, ima puno drveća, zelenila. Prijatna je atmosfera. Nema buke, ima malo ptica što je interesantno da se čuje - kaže Nonić.

Isto ime nose i važni sportski objekti u ovoj opštini - hala i stadion "Čair. Stadion je dom jednog od najstarijih sportskih kolektiva u Nišu - Fudbalskog kluba „Radnički“ koji postoji od 1923. godine.

Generacije fudbalera stasale su ovde: Dragan Stojković Piksi, Dejan Petković Rambo, Dragan Pantelić, Miodrag Knežević...

Ovaj tekst i video nastali su uz podršku Gradske opštine Medijana. 

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.