Izvor: Blic, 13.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji bar 2.300 inficiranih HIV-om

U Srbiji je registrovano 2.300 inficiranih virusom HIV, ali je broj verovatno nekoliko puta veći, rekla je danas u Nišu pomoćnik ministra zdravlja Ivana Mišić.



"Srbija nije ozbiljno ugrožena brojem zaraženih HIV virusom. Do sada je evidentirano 2.300 osoba. Taj broj je sigurno nekoliko puta veći", rekla je ona.

Mišić je na konferenciji za novinare izjavila da je "veliki broj onih koji ne žele da se testiraju od straha kako će nastaviti da žive >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kad saznaju da su inficirani".

Mišić je učestvovala u promociji kampanje "I plus I minus", čiji je cilj da društvo bude tolerantno prema inficiranima HIV-om.

Ministarstvo zdravlja Srbije je pokrenulo tu kampanju 31. marta.

Načelnik Odseka za polno prenosive bolesti u Nišu Biljana Kocić je rekla da je od početka evidentiranja obolelih od side, u Nišavskom i Topličkom okrugu registrovano 108 inficiranih.

"Do sada je od side preminulo 48 obolelih, sada imamo 32 osobe bolesne od side, dok je 28 HIV pozitivno", rekla je Kocić.

Prema njenim rečima pre desetak godina dominantan način prenosa bio je korišćenje zajedničkog pribora intravenskih narkomana, dok je sada češhi nezaštićeni seksualni odnos osoba istog pola.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.