U Nišu obeležena stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Nov.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu obeležena stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu

Svečanom akademijom Čiji si ti, mali narode srpski u niškom Narodnom pozorištu obeleženo je 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Tekstove o miru i pomirenju Vladike Nikolaja i Dobrice Erića, kažu organizatori, govorili su glumci Narodnog pozorišta, kao i pevači i folklorici niškog Studentskog kulturnog centra. Foto: Ranko Ivković

Akademiju, koja prikazuje kulturu i tradiciju našeg grada, kao i istoriju srpskog naroda, režirao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je Spasoje Ž. Milovanović. Na pozorišnim daskama Narodnog pozorišta, pred preunom salom, izašli su glumci niškog Narodnog pozorišta i Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra – kažu organizatori.

U muzičkom delu učestvovali su hor Studentskog kulturnog centra koji je vodila Zorana Stanisavljević, Etno-vokalna grupa akademskog ženskog hora SKC-a, Akademski folklorni ansambl Oro, Veliki narodni orkestar SKC-a i učenici Osnovne škole „Učitelj Tasa“.

Akademiji su, pored mnogobrojne publike, prisustvovali i vladika Arsenije sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Dan primirja obeležava se 11. novembra, kada su nezvanično 1918. godine sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.