U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac obeležena Nedelja žena sa invaliditetom

Izvor: RadioCity.rs, 19.Nov.2020, 21:23

U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac obeležena Nedelja žena sa invaliditetom

Biblioteka se pridružila akciji obeležavanja Nedelje žena sa invaliditetom i tom prilikom za članice organizacije obezbedila nekoliko stotina najpopuranijih naslova kao i skromnu donaciju od oko stotinak maski, rekla je direktorka Narodne biblioteke Stevan Sremac, Sonja Šuković. Ona je dodala da je biblioteka pokrenula akciju Knjigom za zdravlje, koja ima za cilj da omogući građanima da lakše preprode ovaj težak period pandemije.  
Kažu da knjiga predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << melem za dušu, zato mi pozivamo čitaoce da dođu u biblioteku i ove dane društvene izolacije prekratimo čitanjem. Knjiga nam omogućava da otputujemo u nove predele, a da se ne pomerimo sa mesta, da upoznamo druge kulture i narode i sve lepote sveta, istakla je Šukovićeva.


Mi širokog srca primamo ovu donaciju koja će značiti mnogim mladim devojkama i ženama sa invaliditetom , koje su nažalost veći deo života zatvorene u četiri zida. Nama nažalost pandemija dođe kao jedna normalna situacija, jer su usled organičenog kretanja i invaliditeta mnoge od njih  zatvorene u svojim kućama, a knjiga im dođe kao najbolji i najverniji prijatelj, rekla je Jasmina Barać - Perović, predsednica organizacije Iz kruga Niš i odbornica Skupštine grada Niša.
Ona je podelila svoju životnu priču i objasnila kako je knjiga postala njen nerazdvojni prijatelj. 
Ja sam strastveni čitalac sticajem okolnosti. Razbolela sam se veoma rano, već sa 15 godina. Većinu svoje mladosti provela sam u bolnicama. U to vreme nije bilo interneta, niti društvenih mreža. Knjiga je bila moj najbolji drug. Otada sam joj verna, zakjučuje svoju priču Barać-Perović.
Dodaje da je važno podići svest u društvu o osobama sa invalidetetom i pokazati da su oni deo zajednice. Pristutni i vidljivi, te da i oni imaju iste potrebe, želje i strahove kao i svi ljudi na svetu. 

Predsednica organizacija Iz kruga-Niš  darivala je ovom prilikom simboličan poklon direktorki biblioteke, Sonji Šuković. Žene Iz kruga su u ovoj važnoj nedelji odštampale majice sa natpisom Same donosimo odluke, Podrška protiv nasilja i Podrška je važna, sa ciljem da ukažu da su i žene sa invalidetetom prisutne u društvu.
Iako nismo mogle da ovu nedelju, nama tako važnu , obeležimo uličnim akcijama kao do sada, želele smo na simboličan način da pokažemo da mi nismo nevidljive i da smo tu među vama, istakla je Barać-Perović.
Nedelja žena sa invaliditetom obeležava se u periodu od 17. do 24. novembra. Ovu manifestaciju je Savez organizacija „Mreža …IZ KRUGA – Srbije“  uspostavila 2013. godine. Od tada se obeležava svake godine.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.