U Kragujevcu nije bilo premijere godinu dana

Izvor: Blic, 05.Jun.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu nije bilo premijere godinu dana

U pozorišnoj 2009/10. godini u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru nije izvedena nijedna premijera. Ako se zna da je niško pozorište tokom protekle sezone imalo šest premijera, a pozorišta iz Šapca i Kikinde po pet, onda nisu neumesne kritike koje se ovih dana čuju na račun rada ove institucije, da li je ono što najstarije srpsko pozorište nudi publici zanimljivo i dovoljno.

- Neko sezonu računa od septembra prošle godine do kraja juna ove, a mi finansijski od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1. januara do kraja decembra. Pored premijere „Audijencije" u aprilu ove godine, za kraj juna pripremamo još dve. Uz to smo imali izdavačku delatnost, organizujemo dva festivala „Joakimfest" i „Joakiminterfest", a imali smo i najmanje pet tematskih izložbi - kaže Dragan Jakovljević, direktor najstarijeg srpskog teatra. Jakovljević smatra da je, pored priprema festivala, teatar imao i izdavačku delatnost, povodom Sretenja izdata je monografija posvećena bardu srpskog i kragujevačkog glumišta Mirku Babiću.

Krajem juna pozorište će premijerno izvesti predstavu po tekstu Edvarda Olbija „Zoološka priča", u kojoj igraju Nikola Milojević i Mladen Knežević, te predstavu po tekstu Alesandra Barikea „Bajka o džezu".

Ovdašnji teatar zapošljava 66 radnika, od kojih su 24 glumci. Ostalo su garderoberi, krojači, dekorateri, kostimograf, scenograf, dramaturg, muzički urednik, operativni direktor. Od režisera u pozorištu je samo Dragan Jakovljević, koji je ujedno i direktor Teatra. Organizovanje dva festivala za godinu dana sigurno je da utiču na repertoar, a pre svega na nove predstave koje pozorište nudi, a da li je to dovoljno, oceniće sama publika.

- Mi smo od septembra prošle do sada izveli 75 predstava sa našeg repertoara na tri scene Knjaževsko-srpskog teatra, gostovali smo po Srbiji i u inostranstvu. Uvek može da bude bolje i s tim se slažem, ali očekujem da se da ocena i onog što prati pozorišni život, a to su festivali, izdavačka delatnost, kao i izložbe posvećene pozorišnom plakatu - kaže Jakovljević.

Od ocene organizacije festivala čiji je Knjaževsko-srpski teatar domaćin zavisiće umnogome i da li će Ministarstvo kulture finansijski podržati rad kragujevačkog pozorišta koje kao najstarije srpsko pozorište ima i karakter institucije od nacionalnog interesa.

- Ove godine teatar je potpisao memorandum sa ministarstvom koje se obavezalo da će na godišnjem nivou na ime podrške za finansiranje „Joakiminterfesta" izdvajati po 1,5 miliona dinara na godišnjem nivou. Ukoliko te ocene budu zadovoljavajuće, sredstva će biti i veća - kaže Zoran Miljković, zadužen za propagandu u Teatru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.