U Beogradu 3185 dužnika za automatski stečaj

Izvor: S media, 06.Apr.2010, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu 3185 dužnika za automatski stečaj

Najveći broj stečajnih dužnika sa blokadom dužom od dve i tri godine‚ na koje će biti primenjivane odredbe pokretanja automatskog stečaja, naći će se na evidenciji Trgovinskog suda u Beogradu - 3185, Novom Sadu - 1339 i Nišu - 860, objavila je Narodna banka Srbije.

Sledi Trgovinski sud u Kragujevcu gde je zavedeno 732 subjekta, Valjevu - 630, Leskovcu 605, Kraljevu - 580, Požarevcu - 481, Sremskoj Mitrovici - 417, Pančevu - 404, Subotici - 384, Zaječaru - 300, Zrenjaninu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << - 295, Užicu - 260, Somboru - 253 i Čačku - 252.

Za oko 8003 pravnih subjekata postoje podaci u Agenciji za privredne registre (APR), za 1458 subjekata ne postoje podaci o pravnoj formi, dok su za 1516 oblika organizovanja društva pronadjeni podaci u zvaničnim statistikama.

Na spisku NBS nalazi se i 30 političkih organizacija, 181 društvena organizacija, 495 udruženja gradjana, deset društava koja se ubrajaju u ostale oblike organizovanja i dve sindikalne organizacije - podružnice.

NBS je, inače, objavila 1. aprila spisak 10. 977 privrednih subjekata čiji su računi u blokadi duže od tri godine, medju kojima je i Košarkaški klub "Crvena zvezda", sa dugovima preko 12 miliona evra, a na toj listi su i mnoga druga sportska društva.

Novi zakon o stečaju predvidja da svi subjekti koji su u blokadi duže od tri godine, budu brisani iz registra Agencije za privredne registre.

Objava ovog spiska ne znači i da će se privredni subjekti koji će se naći na njima automatski brisati iz registra Agencije za privredne registre (APR).

Nakon dostavljanja spiska privrednim sudovima, stečajni sudija će, naime, doneti rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka.

Posle toga, počinje da teče rok od 60 dana, u kome je moguće da se uplati predujam, kako bi se izbeglo automatsko brisanje iz APR i umesto toga otvorio redovan stečaj, u kome privredni subjekat može da nastavi da funkcioniše podnošenjem pripremljenog plana reorganizacije.

Koliko će se preduzeća i ostalih pravnih subjekata opredeliti za uplatu predujma teško je prognozirati, jer zavisi od spremnosti (pre svega finansijske) poverilaca, ali i 'volje' samog stečajnog dužnika da izbegne stečaj.

Direktor preduzeća "Magnohrom" iz Kraljeva koje se nalazi na pomenutom spisku, Djordje Kosanović izjavio je da za sada ne zna šta će biti sa tim preduzećem nakon objave da se nalazi na spisku firmi za automatski stečaj.

Kosanović je ukazao da rukovodstvo "Magnohroma" nema nameru da uplati bilo kakav predujam kako bi se pružila prilika da se tom preduzeću umesto automatskog uvede redovan stečaj i ostavila mogućnost za restrukturiranje.

"Naravno da nećemo uplatiti predujam", rekao je Kasanović i dodao da se to preduzeće našlo na spisku firmi koje su pod blokadom duže od tri godine zato što je račun preduzeća blokiran još od 1996. godine.

On je naveo da preduzeće normalno posluje, proizvodnja se odvija "koliko je ima i koliko je bilo pre deset dana".

"Mi dve godine preživljavamo sami od sopstvenog rada uz krajnje minimalna sredstva iz budžeta koja su na godišnjem nivou deset miliona dinara. Ako kažem da je platni fond 12 miliona dinara, onda je jasno koliko je subvencija opredeljivano za "Magnohrom", rekao je Kosanović.

"Očekujem da do kraja nedelje saznamo i raspitamo se o instrukcijama i da vidimo šta predstavlja ta priča o stečaju", dodao je on.

Rukovodioci nekih od brojnih stečajnih dužnika u Srbiji nisu danas bili voljni da daju izjavu za Tanjug, ili su čak negirali da se nalaze na "crnom" spisku NBS.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Samo u prestonici 3.185 dužnika za automatski stečaj

Izvor: Glas javnosti, 07.Apr.2010, 07:06

BEOGRAD - Najveći broj stečajnih dužnika sa blokadom dužom od dve i tri godine na koje će biti primenjivane odredbe pokretanja automatskog stečaja naći će se na evidenciji Trgovinskog suda u Beogradu - 3.185, u Novom Sadu ih je 1.339, a u Nišu - 860, objavila je Narodna banka Srbije...Sledi...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.