Tri veka Tvrđave na izložbi u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2023, 12:27

Tri veka Tvrđave na izložbi u Nišu

Fotografije i karte niške Tvrđave iz srpskih, turskih, austrijskih, mađarskih, čeških i nemačkih arhiva biće prikazani Nišlijama od ponedeljka 31. jula od 12 sati u holu Istorijskog arhiva Niš, kada će biti otvorena izložba “Tri veka niške Tvrđave”.

Iz niškog Arhiva kažu da su autori izložbe Boban Janković, Igor Rakić i Milutin Miltojević, dok je za grafički dizajn bila zadužena Milena Zarova. Takođe, ističu da će ovom izložbom obeležiti godinu jubileja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vekovnog simbola Niša.

Prikazaćemo karte i fotografije iz Austrijskog državnog arhiva, Nacionalne biblioteke u Budimpešti, Moravske biblioteke u Brnu, Osmanskog arhiva u Istanbulu, Pokrajinskog arhiva u Hesenu - Arhivi u Darmštatu i Marburgu, Vojno-istorijskog arhiva Velikog Trnova, Državnog arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Niš - najavili su iz Istorijskog arhiva Niš.

Tajanstveni svet podzemlja, katakombe, tuneli i skriveni prolazi ispod Kalemegrada i Petrovaradinske tvrđave godinama unazad dostupni su građanima i turistima širom sveta od čega ti gradovi, između ostalog, prihoduju. U Nišu je situacija potpuno drugačija, pa osim što nije iskorišćen taj turistički potencijal, tuneli unutar bedema niške Tvrđave potpuno su zanemareni i u njima se umesto istorije jednog doba mogu videti slika i prilika kako nadležnih, tako i dela građanstva. Tvrđava nikada nije do kraja istražena, a kulturno nasleđe koje je sačuvano, našlo se u senci nemara.

Sumnjama da možda postoje podzemni tuneli doprinosi i podatak da je za kratko vreme koliko je Tvrđava bila pod austrijskom vojskom u njoj boravio bio Nikola Doksat - jedan od vodećih evropskih fortifikacionih inžinjera. On je uredio i Beogradsku tvrđavu kakva je danas, pravio lagume i tajne prolaze, a postoje podaci da je radio i korekcije na niškom utvrđenju. Kakve, nije poznato.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.