Tradicionalni marš „Tragom logoraša“

Izvor: RadioCity.rs, 11.Feb.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalni marš „Tragom logoraša“

Oko 200 niških izviđača uputiće se na 55. po redu tradicionalni marš „Tragom logoraša“, kojim će podsetiti na čuveno bekstvo logoraša iz nacističkog logora u Nišu. 12. februara je izvršen jedinstveni poduhvat u porobljenoj Evropi - proboj koncetracionog logora na Crvenom krstu.
Svake godine, ova izviđačka aktivnost je prva u kalendaru svih odreda. Komandant marša, Stefan Anđelković, smatra da na taj način mladi Niša gaje slobodarski duh i čuvaju tradiciju na jedinstven >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << događaj u našoj istoriji.

„Želimo da odamo počast svim našim sugrađanima koji su na herojski način 1942. godine pobegli iz logora što je jedinstven slučaj ne samo u Srbiji već i u svetu. Kroz marš koji se kreće rutom bektva logoraša želimo da skrenemo pažnju i mladima i da odamo počast palim žrtvama i da nastavimo tradiciju naših izviđača koji već 55 godina neprestano organizuju marš“, ispričao je Stefan Anđelković za City radio.
Komandant marša dodaje da je ovo prilika da izviđači nauče koliki je značaj ovog datuma za naš grad.
Niški izviđači, pripadnici žandarmerije i Crvenog krsta kretaće se rutom od centra grada ka Panteleju do Kamenice i Huma, gde će prenoćiti. U petak, 12. februara, planirano je da se vrate u Niš, gde će u krugu logora na Cvrenom krstu prisustvovati komemoraciji.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Na marš "Tragom logoraša" pravo iz Gabrovca

Izvor: JužneVesti.com, 11.Feb.2016

Pedesetak članova izviđačkog odreda “Mija Stanimirović“ nalazi se na topotečaju u Gabrovcu odakle će se pridružiti maršu "Tragom logoraša" na kom će 200 izviđača i planinki podsetiti na proboj logora na Crvenom krstu...Kako kažu u najstarijem izviđačkom odredu u Nišu, njihovi članovi...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.