Stihovi niških pesnika potekli sa Nišave

Izvor: RadioCity.rs, 22.Mar.2017, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stihovi niških pesnika potekli sa Nišave

Kritiku da ima više književnika i pesnika nego li publike, pokušale su da, na Svetski dan poezije, ospore poete okupljene na javnom čitanju poezije u centru grada. Mlada pesnikinja Milica Milenković kazala je da su stihovi podjednako važni i za one koji ih pišu i za one koji ih čitaju.
„Mislim da je jako bitno za sve one ljude koji ne pišu, a vole da čitaju poeziju, jer na neki način mogu emotivno da se pronađu u našim stihovima. Ovakvi događaji simbolično predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << bar naš pokušaj da se probližimo publici, a opet, objavljivanje svih tih zbirki pesama i postojanje tolikog broja pesnika, pa valjda to znači da se poezija čita, definitivno“, rekla je pesnikinja iz Svrljiga.

Manifestacijom “Premosti dan”, u okviru koje je organizovano javno čitanje poezije na Tvrđavskom mostu, obeležen je Svetski dan poezije, 21. mart.

Stihove su kazivali Bojan Ilić Bokerini, Ivica Živković, Momčilo Radić, Stana Dinić Skočajić, Velibor Petković, Zoran Pešić Sigma, Vladimir Stanimirović, Ružica Petrović, Dragan J. Ristić, Jovica Đurić Major i Dalibor Popović Pop.
Takođe, tokom trajanja ove manifestacije, Nišlijama je dosta pažnje privukao i “Bankomat knjiga“, odakle su svi zainteresovani mogli da sa sobom ponesu jednu knjigu.
Inače, Svetski dan poezije je pre 18 godina ustanovio UNESKO, sa ciljem da se promoviše čitanje, pisanje i objavljivanje poezije, kroz obrazovni proces i nacionalne, regionalne i internacionalne poetske pokrete.
Javno čitanje poezije organizovali su Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom i Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.