Smajlović: Medijska scena osiromašena, ali nije monotona

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smajlović: Medijska scena osiromašena, ali nije monotona

Medijska scena u Srbiji je osiromašena, ali barem nije monotona, ocenila je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, koja smatra da je i status novinara osiromašen, dok je njihova profesija obezvređena.

Udruženja čine ono što mogu, rekla je Smajlović u intervjuu za portal Centra za otvoreni dijalog (CEOD) i poručila da bi oni koji kritikuju njihovu malu moć više pomogli da se učlane.

Upitana zašto nema Kolektivnog ugovora za medijske radnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ona je odgovorila da ih ima u "takozvanim državnim medijima, gde se jedino i poštuju".

"Nema ih u privatnim medijima, pogotovo ne onim koji su u vlasništvu zapadnih kompanija. Iako Brisel stalno traži od Srbije da čuva sindikalna prava, to isto ne traži od zapadnih medijskih kuća na našem tržištu", ukazala je Smajlović.

Na pitanje da li se pojedina novinarska udruženja zloupotrebljavaju za političke igre i pritiske, Smajlović je uzvratila da ih niko ne zloupotrebljava. "Mislim da rado pristaju na političke igrokaze i da svojom voljom vode političke igre. Medijska scena u Srbiji je osiromašena, ali barem nije monotona", ocenila je Smajlović.

Osvrćući se na uređivačku politiku lista Politika, u kojem je glavna i odgovorna urednica, ona je istakla da je u Politici "moguće pročitati sva relevantna mišljenja u Srbiji". "Od naših brojnih kolumnista, samo su dvojica naklonjeni aktuelnoj vlasti", ocenila je Smajlović.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.