Siromašni đaci ne mogu da plate prevoz do škole! (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 26.Feb.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromašni đaci ne mogu da plate prevoz do škole! (VIDEO)

Mašinsko-tehničku školu „15. maj“ u Nišu svake godine upisuju sve siromašnija deca, većinom iz okolnih sela. Mnogi od njih prinuđeni su da napuste školovanje, jer nemaju novac da plate mesecnu autobusku kartu. Ovaj problem bio je tema panel-diskusije, kojoj su, na inicijativu đaka, prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete.
Čak petina đaka prve godine Mašinsko-tehničke škole je siromašno. Oni dolaze iz okolnih sela i porodica sa više dece, koji imaju samo >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << jednog roditelja. Iako su odlični đaci napuštaju školu, jer nemaju novac za mesečnu autobusku kartu, koja košta preko 6.000 dinara.
Nastavnici su pokušavali da obezbede autobuske karte socijalno ugroženim đacima preko Centra za socijalni rad, ali, kako tvrde, problem na taj način, ne može biti trajno rešen.
S druge strane u Centru za socijalni rad objašnjavaju da su ovi đaci primaoci socijalnih davanja, ali da to nije dovoljno i za prevoz do škole. Zbog nemogućnosti da plate prevoz, siromašni đaci nisu u mogućnosti ni da učestvuju u radu omladinskih organizacija i društvenom životu grada.
Grad je nedavno omogućio besplatan prevoz učenicima osnovnih škola. Postavlja se pitanje da li će imati sluha za đake kojima je škola mnogo dalja od mesta u kojem žive. Kako će nadležno ministarstvo pomoći u ovom slučaju biće poznato posle analize problema.
Iz Ministarsva poručuju da će već sutra poslati dopis za finansiranje besplatnih udžbenika. Međutim, ukoliko se ne reši pitanje prevoza, besplatni udžbenici neće biti od velike koristi svima koji zbog besparice ne mogu da doputuju do škole.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Zašto đaci beže sa Peštera

Izvor: RTS, 27.Feb.2015, 00:36

Prošle godine, u Srbiji je zatvoreno čak 40 škola, mahom onih seoskih u koje je išlo nekoliko đaka. Deca u zabačenim mestima nemaju normalne uslove za školovanje - do škole pešače nekoliko kilometara, a u njoj često nemaju ni parno grejanje ni mokre čvorove. Unicef upozorava da se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.