Sigma u užem izboru za nagradu “Branko Miljković”

Izvor: JužneVesti.com, 01.Feb.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigma u užem izboru za nagradu “Branko Miljković”

U uži izbor za nagradu “Branko Miljković”, koja se tradicionalno dodeljuje za najbolju knjigu pesama, ove godine se, kažu u Niškom kulturnom centru, našlo 9 pisaca, a među njima je i dvoje Nišlija - Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić.

Nakon analize knjiga koje su prispele na konkurs, pojašnjavaju u NKC-u, kao i uvida u ukupnu pesničku produkciju, Goran Maksimović, Nikola Živanović i Marjan Čakarević, koji su bili u žiriju, odlučili su da će titulu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << “princa poezije” dobiti neko od 9 pisaca.

Među njima je niški pisac Zoran Pešić Sigma sa knjigom Pasternakovo uže, koju je objavila Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, kao i Nišlijka Stana Dinić Skočajić za zbirku Biće snega u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine iz Novog Sada.

U užem izboru je i knjiga Zemlja 2.0 autorke Ana Marije Grbić koju je objavila Areta iz Beograda, Bojan Vasić sa delom Volfram čiji izdavač je Kontrast iz Beograda, knjiga Sidro Branislava Živanovića koju je objavilo Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, kao i Danilo Lučić sa zbirkom Šrapneli: pejzaži od baruta u izdanju Arete Beograd.

Nagradu “Branko Miljković” mogla bi da dobije i Maja Solar za knjigu Bez začina, kao i knjiga Iz srećne republike Petra Matovića, obe u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. U užem izboru se našao i Saša Jelenković čiju je knjigu Sećanja počinju posle smrti objavila Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Ime dobitnika nagrade „Branko Miljković“ za 2017. godinu će biti saopšteno krajem februara ili početkom marta 2018. Nagrada, 47. po redu, biće svečano dodeljena tokom marta ili aprila 2018, u okviru višednevne manifestacije „Dani Branka Miljkovića“. Nagradu dodeljuje Grad Niš, a tehnički organizator je Niški kulturni centar - dodaju u NKC-u.

Podsetimo, prošle godine je za 46. nagradu "Branko Miljković" u užem izboru bilo 8 srpskih pesnika, ali se poznati vranjski književnik Miroslav Cera Mihailović povukao iz užeg izbora, a kao razlog je naveo to što se "samoproglašeni laureat već javno oglasio". Na to je reagovao Niški kulturni centar gde su rekli da dobitnik još nije imenovan i da se niko nije deklarisao kao dobitnik priznanja Grada Niša.

Na kraju je nagradu osvojio beogradski pesnik mlađe generacije Marjan Čakarević za knjigu Tkiva, a na povelji koju je dobio bila je štamparska greška i "princu poezije" je na povelji pisalo da je nagrađen za zbirku Tikva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.