Saradnja sa regionom Žirond i u oblasti poljoprivrede (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 30.Okt.2014, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa regionom Žirond i u oblasti poljoprivrede (VIDEO)

Gradska opština Pantelej nastavlja saradnju sa francuskom regijom Žirond uspostavljenu pre dve godine. Cilj je da se uz pomoć francuskih partnera razvije organska poljoprivreda u selima na teritoriji niške opštine, kaže predsednik Srđan Savić koji smatra da za to itekako postoje uslovi.
Do sada je saradnja sa francuskim regionom najvećim delom ostvarena u oblasti kulture. Međutim, cilj je da se ta saradnja proširi i na poljoprivredu, jer je upravo to glavni potencijal opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Pantelej, kaže njen predsednik Srđan Savić. Francuski region Žirond poznat je, između ostalog, po organskoj proizvodnji, pa će njihova iskustva za razvoj ove oblasti biti značajna ne samo za opštinu Pantelej i grad Niš, već za čitavu jugoistočnu Srbiju.
Šeficа Odsekа zа međunаrodnu sаrаdnju i evropske poslove pri Generаlnom sаvetu depаrtmаnа Žirond, Mаriz Desаlije, podsetila je da je saradnja započeta dolaskom pisca Đаnijа Gregorijа Forneа, osnivаča Udruženjа „Dromosferа“ koji boravi u Nišu u okviru književne rezidencije. Desalije dodaje da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i nema razloga da se ona ne nastavi i u drugim oblastima.
Savić ističe da je naše područje je kvalitetno, ali teško je očekivati da će poljoprivrednici samostalno krenuti u taj posao. Međutim, on veruje da je uz adekvatnu podršku razvoj organske proizvodnje itekako moguć u ovom kraju.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.