Rekonstruisana toplana “Jug” u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Okt.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstruisana toplana “Jug” u Nišu

Toplana koja greje centralni deo Niša i koja je ranijih godina zadavala korisnicma dosta problema zbog svoje zastarelosti, konačno je rekonstruisana i spremna za novu sezonu.

Iako je prvobitno planirano da kotlovi u ovoj toplani budu zamenjeni još prošle godine, to se nije desilo jer je nabavka i zamena odložena za 2015. godinu.

Kotlovi su sada zamenjeni, a na kompletnu rekonstrukciju potrošeno je 2,4 miliona evra. Sve je finasirano parama nemačke KFW banke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Ovom rekonstrukcijom dobiće se toplotni izvor snage 60 megavati, novi kotlovi će smanjiti emisiju štetnih gasova, a postrojenje će biti sofisticirano i visokoautomatizovano - kažu u niškoj Toplani.

Nemačka banka je program rehabilitacije sistema grejanja u Srbiji započela još 2000. godine i sada je u četvrtoj fazi, a pored toplana rade se i toplovodi.

Posle ove rekonstrukcije biće rešeni problemi koji su godinama uzrokovali loše grejanje u pojedinim delovima grada, dok će koristi od rekonstrukcije toplane „Jug“ biti višestruke. Planirano je i da se uvede sistem za daljinsko praćenje i očitavanje podataka, kao i rehabilitacija manjih toplotnih izvora i njihova konverzija sa mazuta na prirodni gas - poručuju iz Toplane.

Novi kotlovi će pored dobrobiti za građane doprineti i ekologiji, jer je emisija štetnih gasova, kako kažu u Toplani, svedena na minimum.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.