Radnici „Niteksa” traže poništenje privatizacije

Izvor: Politika, 04.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici „Niteksa” traže poništenje privatizacije

Prema navodima sindikalaca, čak 400 zaposlenih je spremno da pod određenim uslovima napusti preduzeće, jer ne veruju u oporavak niške Fabrike tekstila

Niš – Više od 600 radnika, od ukupno 730 zaposlenih u Fabrici tekstilnih proizvoda „Niteks” u Nišu, potpisalo je juče i prekjuče zahtev da Agencija za privatizaciju raskine kupoprodajni ugovor sa većinskim vlasnikom Đorđem Nicovićem („Irva sistem”).

Inače, radnici „Niteksa” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << štrajkuju od 23. februara, a juče je došlo i do kratkotrajne blokade upravne zgrade.

Zaposleni u „Niteksu” su se odlučili za ponovnu obustavu rada jer poslodavac nije ispoštovao usaglašeni tekst sporazuma koji je potpisan 19. januara i kojim je okončan prethodni dvoipomesečni štrajk. Prema tom sporazumu, trebalo je da radnici do 15. februara prime platu iz avgusta prošle godine, a da im se septembarska i oktobarska zarada isplate do kraja ovog meseca. Radnici su tokom prethodnog dvoipomesečnog štrajka tražili od poslodavca da obezbedi punu uposlenost kapaciteta. Upozorili su da će, ukoliko on nije u mogućnosti da te zahteve ispuni, tražiti raskid ugovora o privatizaciji.

– Podneli smo rukovodstvu predlog socijalnog programa i uslove pod kojima bi radnici, koji to žele, napustili fabriku, jer vlasnik ne isplaćuje plate, niti nam je pružio uverljive dokaze da bi situacija uskoro mogla da bude bolja. Očekujemo da se i Nicović izjasni o našem predlogu – rekao je na konferenciji za novinare predsednik Samostalnog sindikata Zoran Tošić, precizirajući da bi za odlazak iz preduzeća moglo da bude čak 400 zainteresovanih radnika.

Direktor „Niteksa” Milan Kljajić rekao je „Politici” da je sadašnja situacija u fabrici dobrim delom prouzrokovana prethodnim štrajkom zbog koga je pričinjen gubitak od 130 miliona dinara usled nerealizovanih ugovora.

– Radimo na obezbeđivanju sirovina za narednih pet meseci i obezbeđivanju sredstava za isplatu zaostalih plata. Od početka privatizacije novi vlasnik fabrike isplatio je 27 plata za 22 meseca rada. Smatram i da je pominjanje brojke od 400 radnika koji bi navodno otišli iz fabrike proizvoljna procena nedobronamernih pojedinaca, jer znam da većina radnika želi da ostane u fabrici – kaže Kljajić, dodajući da je u trenutku privatizacije fabrika bila zadužena sa 7,1 milion evra, a stvarno zatečeni dug je bio dvostruko veći. Takođe, novim vlasnicima je rečeno da su zalihe vredne oko četiri miliona evra, a zatečeno je gotove robe u vrednosti od tek 870.000 evra.

– Fabrika je bila u takvom stanju da je odmah moralo da se uloži 5,4 miliona evra, a novom vlasniku Agencija je priznala ulaganja za prve dve godine u vrednosti od 2,6 miliona evra prema ugovoru o privatizaciji, kojim je za pet godina predviđeno investiranje četiri miliona evra – ističe Kljajić

„Niteks” je krajem prošle sedmice, zbog neplaćenih dugova, ostao bez struje. Od juče pre podne, fabrika, koja je osnovana još 1897. godine, opet „svetli”. Mašine, međutim, i dalje miruju.

Toma Todorović

[objavljeno: 05/03/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

PREVIRANJA U NITEKSU

Izvor: Press, 03.Mar.2009, 23:37

Zahtev za raskid ugovora o privatizaciji, zaključen pre dve godine sa srpskim biznismenom Đorđem Nicovićem, juče je potpisalo 580 od ukupno 750 radnika „Niteksa". Niški tekstilci stupili su u štrajk krajem prošle nedelje, revoltirani što poslovodstvo nije ispoštovalo dogovor o dinamici isplate...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.