Radivoj Radić: “Pseudo-istorija je deo naše svakodnevice“

Izvor: RadioCity.rs, 10.Maj.2017, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radivoj Radić: “Pseudo-istorija je deo naše svakodnevice“

Naučna javnost iz Niša, prvenstveno iz oblasti istorije, ali i drugih nauka, okupila se na Filozofskom fakultetu u sredu, kako bi prisustvovala predavanju jednog od najpoznatijih srpskih vizantologa Radivoja Radića.
On je tokom izlaganja istakao da je prekrajanje istorije kroz fenomen pseudo-nauke, nažalost, prateći fenomen vremena u kom živimo.
„Pseudo-istorija je nešto što postoji, deo je naše svakodnevice, nije utešno ni to što postoji kao takva na balkanskom poluostrvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << kod okolnih naroda, prema podacima koje imam kod Bugara je to još mnogo ozbiljnije.
Prosto, istorija je verovatno uz medicinu najviše zloupotrebljavana nauka, tu ima puno samozvanaca koji olako bez poznavanja nekih elementarnih stvari, izvora i metodologije, pričaju razne verzije o istoriji“, rekao je na tribini Radivoj Radić.
Radić je naglasio, prvenstveno zbog studenata, da Srbi mogu da budu ponosni na svoju istoriografiju koja postoji više od 2 veka.

Na tribini pod nazivom “Između teorije i mita”, govorile su i Irena Ljubomirović i Jasmina Šaranac Stamenković sa departmana za istoriju, navodeći primere iz knjiga autora koje Radić kritikuje u svojim delima, a gde ima nenaučnih, proizvoljnih, nepreciznih analiza istorije.
Ovom prilikom, bila je promovisana i Radićeva knjiga “Klio se stidi”.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.