Radionica i predavanje o francuskoj modi naredne nedelje u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Feb.2024, 10:09

Radionica i predavanje o francuskoj modi naredne nedelje u Nišu

Radionica o modi u Francuskoj namenjena deci, predavanje o francuskoj modi za odrasle i jubilarno takmičenje za Frankofonu pesmu - aktivnosti su koje Francuski institut u Nišu ogranizuje u narednom periodu.

Prva u nizu je besplatna radionica za decu koja će biti održana u sredu, 28. februara, od 19 sati u prostorijama Francuskog instituta. Ogranizatori najavljuju kulturno putovanje u Francusku preko radionice za decu i predavanja za odrasle, sa temom posvećenoj istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << mode.

Druženje ćemo započeti malim povratkom u prošlost kroz istoriju mode u Francuskoj, zatim ćemo crtati modne skice, kao pravi kreatori i stilisti, i na kraju ćemo praviti unikatne “tote-bags” koje će deca moći da ponesu sa sobom nakon završetka radionice - kažu organizatori.

Narednog dana, u četvrtak, 29. februara, od 19 sati na Filozofskom fakultetu u Nišu biće održano predavanje o modi za starije od 16 godina. Kako kažu ogranizatori, “šetnjom kroz istoriju u Francuskoj i živote njenih velikih imena kroz vekove”, zainteresovani posetioci dobiće priliku da saznaju nešto više o francuskoj istoriji, njenoj kulturi i modi u svetu.

Iv Sen Loran, Kristijan Dior, Pako Raban, Iber de Živanši, Žan Pol Gotije. Sve su to velika imena francuske mode, osobe koje su svojim stvaralaštvom, izvanrednim kreacijama, koje su često bile ispred svog vremena, obeležile vek u kojem su živele. Francuska oduvek zauzima važno mesto u istoriji mode. Od Marije Antoanete, kraljice iz epohe Rokoko, do Koko Šanel, feminističke modne kreatorke poznate svima, nalaze se mnoge upečatljive ličnosti. Bolje ćemo ih upoznati, njih same i njihova dela, osvrnućemo se na važne periode u istoriji mode i na njene prekretnice - najavljuju organizatori.

Francuski institut produžio je prijave za tradicionalno muzičko takmičenje Frankofona pesma do 3. marta, priliku da prvi put zapevaju pred žirijem kandidati će imati na regionalnom takmičenju 9. marta, a finale 20. Frankofone pesme biće održano 31. marta u niškom Narodnom pozorištu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.