Prvi minuti najvažniji za preživljavanje (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 05.Okt.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi minuti najvažniji za preživljavanje (VIDEO)

U Nišu su za 24 sata, tri osobe preminule od srčanog udara i to na javnom mestu, kažu u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Kako ističu, statistika pokazuje da to nimalo nije neuobičajeno, i da će trenutna studija koja se upravo bavi time, pokazati koliko je bitno znati kako se ponašati u tim situacijama.
Srčani udari uglavnom se događaju na otvorenom, i to obično na mestima gde ima puno gužve, kažu stručnjaci u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Da su podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << niške hitne neumoljivi, potvrđuje i činjenica da u toku godine, od srčanog zastoja na javnim mestima, umre čak dve hiljade ljudi.
Lekari tvrde da su prvih nekoliko minuta, dok ekipe Hitne pomoći ne stignu na lice mesta, ključni za preživljavanje, i da bi zbog toga, stanovništvo trebalo da bude edukovano kako da pruži pomoć u tim situacijama.
U toku oktobra, niški Zavod za hitnu medicinsku pomoć učestvovaće u međunarodnom projektu EURECA’ONE, u kome će pratiti slučajeve srčanog zastoja van bolnice. Prema podacima istraživanja, samo 7 odsto pacijenata preživi u ovim slučajevima.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.