Prvaka za dva odeljenja više nego prošle godine

Izvor: JužneVesti.com, 01.Sep.2016, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvaka za dva odeljenja više nego prošle godine

Oko 3.455 prvaka je ove godine po prvi put selo u klupe 78 osnovnih škola na teritoriji Nišavskog okruga, što je četrdesetak učenika manje nego prošle godine. Srednje škole je upisalo oko 3.700 učenika.  

Prema rečima rukovodioca Školske uprave Dragana Geja, neku od niških osnovnih škola upisalo je 2.300 učenika, a broj novih đaka je generalno približan prošlogodišnjem.

Učenika je četrdesetak više, i sa osnovnim i sa srednjim školama smo tu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << negde kao prošle godine - kaže Gejo.

On ističe i da plan upisa u srednje škole nije bio sjajan, jer neki direktori “nisu poslušali njegov predlog da se smanji nekoliko odeljenja u svim većim školama”, kako bi se pomoglo trogodišnjim zanimanjima.

Pošto je bila velika “navalica” na “jače” škole - gimnazije i stručne škole, u nekim drugim su se onda pojavila patuljasta odeljenja sa “dva, tri, pet, sedam učenika”, što je dovelo u pitanje njihov opstanak.

Tamo gde smo imali taj problem, škole su morale da šalju roditeljima ugovore da potpišu saglasnost da dete promeni obrazovni profil. Na primer, takvi slučajevi su u školama koje nisu upisala pojedina odeljenja za neke smerove: Građevinska škola “Neimar”, Mašinska “15. maj”, ŽIŠ, Trgovinska škola i slično - kaže Gejo.

Trenutno je problematično samo jedno odeljenje u Školi mode i lepote, smer šivač, gde se radi na tome da se skupi 13 - 14 učenika, kako bi Ministarstvo finansiralo to odeljenje.

Inače, školska godina je ovog puta otpočela bez štrajka prosvetara, ali su tri reprezentativna sindikata najavila da će krajem septembra ipak protestovati, ukoliko im do 20. septembra ne bude isplaćen novac koji je prosvetnim radnicima nezakonito odbijen od zarade tokom godišnjih odmora u protekle tri godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Kad se odlazak u školu konačno meri koracima, a ne kilometrima

Izvor: RTS, 01.Sep.2016

Iako je na teritoriji Zlatiborskog okruga u prvi razred upisano 76 učenika manje nego lane, u pojedinim opštinama, zbog povećanja broja dece, ponovo se otvaraju davno zatvorena izdvojena odeljenja. Posle 22 godine pauze, ponovo je počela da radi i škola u prijepoljskom selu Kosatica. U to...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.