Izvor: RadioCity.rs, 22.Jul.2020, 00:00

Protest na Paliluli zbog izlivanja otpadnih voda i urušavanja Njegoševe ulice

Obilne padavine proteklog vikenda uslovile su zapušenje kanalizacionih cevi, što je rezultiralo popucalim asfaltom na početku Njegoševe ulice i izazvalo izlivanje fekalija u susednoj ulici.
Prvi problem se javio kada je Njegoševa ulica prvi put propala, bilo je to pre izbora. Ulica je srušena, oni su došli i popravili ulicu pre nekih desetak dana, do dve nedelje Ulicu su popravili, ali kanalizaciju nisu, kažu okupljeni i dodaju da se sećaju da su kanalizacione cevi poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << put očišćene pre deset godina.
Jedna sugrađanka nam je rekla da njena kuća nije poplavljena, ali je došla da podrži komšije i da ukaže na problem oštećene ulice, jer joj izbočine koje su javile nakon pucanja ulice, kako je rekla, pocepale gume na automobilu.
Padala je velika kiša, malo manja nego prošli put i onda je tu sve probiloU petak u 21.30h komšinica je došla kod mene jer nije mogla da uđe u kuću. Kuće su većinom bile poplavljene.Dole kod mene na zadnjoj šahti to je bio dva metra vodoskok iz nje su izlazile su fekalije, nije to bila čista voda, nego fekalije koje su poplavile kompletno kuće, bilo je i mnogo  pacova. Mi se štitimo od korone, a plivamo u fekalijama, to je strašno, kaže Liljana dugogodišnja stanovnica ove ulice.
Građani Cerske ulice suočili su se najezdom pacova, a jedna sugrađanka čija je imovina poplavljena kaže kako se zarazila šugom, pokušavajući da očisti dom, pored preuzetih mera zaštite. Očajna žena ističe da se ne boji za sebe koliko za unuku koja je dobila alegriju jer je spavala u poplavljenoj sobi, upkos tome što je soba očišćena, dezinfikovana i okrečena. Kako kaže, još uvek nije uspela da se oporavi. 

Niko nije došao, niko nije obišao, da to isprska da vidi šta je kako je. Komšinici su sve ruke otišle kaže jedna sugrađanka i pokazuje na ženu koja zadiže rukave i potvrđuje, pokazavši rane na rukama.
Jedna sugrađanka kaže da se to dešava već 10 godina i da je njena kuća počela da tone. Tokom godina se obraćala nadležnim istitucijama počev od Naissusa, a obratila se i gradonačelniku. Do sada niko ništa nije uradio kako bi se problem sanirao.

Nemam gde da živim, ali živim gde treba da živim, ako kuća padne neka padne, to je što je. Bojim se da će se kuća srušiti dok spavam, kad god najave obilne padavine, ja ne spavam, kod mene se to dešava godinama, a kod komšija od skora, zabrinuta je ona. Posle svake obilne kiše voda izlazi i poplavi nam domove, kaže Ljubinka koja decenijama živi u ovoj ulici i dodaje da je poslednja poplava pričinila orgomnu materialnu štetu i da ne zna kako ni odakle će je otkoniti.
Građani su nam kazali da su dolazili iz Vodovoda, kratko se zadržali i otišli, a problem je i dalje tu, nerešen. Oni ističu da im se čak ni gradonačelnik opštine Palilula nije obratio niti ih obišao, iako je problem građana bio medijski ispraćen.
Okupljeni ističu da im je cilj da ukažu na problem sa kojim se dugo suočavaju i izazovu reakciju nadležnih. Najveći strah im je, kažu potencijalno širenje zaraznih bolesti, imajući u vidu da epidemija virusa korona traje i da su stanari ove ulice uglavnom stariji građani.
Oni su zatražili od gradskog rukovodstva da Njegoševu trajno poprave i da se rekonstruiše kanalizaciona mreža, jer Njegoševu i okolne ulice, nakon svakog nešto jačeg i dužeg pljuska, preplave fekalije. A kao odgovorne vide komunalna preduzeća, koja su, kako kažu revoltirani građani, nestručno izvela radove. Nažalost, niko od nadležnih nije se pojavio na protestu.
Kako objavljuju Južne vesti, u Direkciji za izgradnju su rekli da se šteta nakon urušavanja Njegoševe procenjuje i da će ulica biti sanirana "u najkraćem roku", dok je predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale rekao da se razmatra rešenje za poplave na Paliluli, a da bi se ta investicija mogla realizovati naredne godine.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.