Presuda potvrdila da je Slavka Ćuruviju ubila država

Izvor: RadioCity.rs, 05.Apr.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda potvrdila da je Slavka Ćuruviju ubila država

Na 30 godina zatvora osuđen je nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković a na istu dužinu zatvora kao izvršilac ubistva osuđen je i Milan Radonjić.  Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku(u bekstvu, pa je presuda izrečena u odsustvu), izrečene su kazne od po 20 godina zatvora. Ove presude nisu pravosnažne pošto na njih obe strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.
Izricanju presude kao epilogu ovog izuzetno važnog suđenja, koje je trajalo četiri godine, prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << su pored Ćuruvijine porodice i brojne kolege novinari.
Nakon izricanja presude, oglasila se Fondacija Slavko Ćuruvija. Oni su izrazili zadovoljstvo što su presude i stav Sudskog veća bez ikakve sumnje dokazale da je Slavka Ćuruviju likvidirala država, koristeći instrumente Resora državne bezbednosti. 
"Odluka Sudskog veća šalje jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi. Očekujemo od Apelacionog suda da potvrdi današnju presudu, a od nadležnih da u najkraćem mogućem roku razreše i procesuiraju sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama." - navodi se u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija.

Presudu ubicama njenog oca Slavka, danas je za "Cenzolovku" prokomentarisala i Jelena Ćuruvija, kći novinara, koja je današnji dan nazvala istorijskim i za Srbiju i za njenu porodicu.
„Danas smo dobili nedvosmislenu potvrdu da je država ubila mog oca. Sudsko veće je državi poslalo poruku da ne može da ubija političke neistomišljenike, da za to koristi Državnu bezbednost i da prođe nekaznjeno. Takođe je poslata poruka i novinarima da ipak postoji spremnost sistema i sudstva da ih brani od budućih napada. Drago mi je što je ovo sudsko veće svojom presudom odlučilo da se obračuna sa mračnom proslošću naše zemije. Nadamo se da će, uprkos žalbama, Apelacioni sud potvrditi ovu presudu“ - rekla je Jelena Ćuruvija nakon izricanja presude.
Slavko Ćuruvija, novinar i izdavač listiva Dnevni telegraf i Evropljanin, je likvidiran 11.aprila 1999. u haustoru zgrade u kojoj je živeo, u vreme NATO bombardovanja SRJ. Likvidaciji poznatog novinara prethodio je progon i satanizacija od strane državnih vlasti.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.