Preminuo patrijarh Irinej, dugogodišnji episkop niški

Izvor: JužneVesti.com, 20.Nov.2020, 09:44

Preminuo patrijarh Irinej, dugogodišnji episkop niški

Jutros u 7:07 u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma“ u 90. godini preminuo je patrijarh srpski Irinej, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Pre izbora za patrijarha Irinej je 35 godina bio na čelu Eparhije niške.

Virus korona potvrđen mu je 4. novembra, kada je i primljen na lečenje u Vojnoj bolnici Karaburma, a kako su saopštili iz informativne službe SPC, Patrijarh Irinej bio je tada dobrog opšteg stanja, bez tegoba i bez povišene telesne temperature.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Juče ujutru su izvestili da se zdravstveno stanje patrijarha pogoršalo, a nakon što je nekoliko medija objavilo da je patrijarh umro, iz SPC-a su to demantovali.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej Gavrilović rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka, od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

Osnovnu školu završio je u rodnom Vidovu, a gimnaziju u Čačku, nakon čega upisuje i završava Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica od tadašnjeg Patrijarha Germana prima monaški čin i dobija monaško ime Irinej, a zatim u crkvi Ružici na Kalemegdanu dobija i čin jeromonaha.

U međuvremenu službovao je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, a 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog. Po povratku u Prizren i postavljen je za rektora Prizrenske bogoslovije a sa te dužnosti 1974. godine izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine, a nakon smrti partijarha Pavla 2010. godine postao je 45. po redu poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.