Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

Izvor: JužneVesti.com, 14.Okt.2019, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

14. oktobar je značajan datum za istoriju Niša, jer je 1944. godine na taj dan grad konačno, posle tri i po godine, oslobođen od fašista u Drugom svetskom ratu. O događajima koji su obeležili oslobođenje Niša pisali su istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić u knjizi Niš 1944.

Niška operacija, navode autori, počela je 8. oktobra. Međutim, do 13. oktobra nije bilo većeg uspeha. Tada je teret borbe pao na trupe druge bugarske armije, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se nalazila na istočnim prilazima gradu.

U samu ponoć 13. na 14. oktobar stigla je zapovest da se grad mora braniti još jedan dan i da se vojnici rasporede na ratne pozicije. Grupe nemačkih vojnika nalazile su se u Obrenovićevoj ulici, u rejonu Crvenog krsta i kod Ćele Kule.

Iz pravca Niške Banje, 14. oktobra u 9 sati, 6. bugarska pešadijska divizija krenula je u napad na celom frontu. Nakon što je bez otpora ušla u Brzi Brod i Suvi Do, kod Ćele Kule sačekali su ih Nemci i otpočeo je veliki okršaj.

Nemaci su krenuli da se povlače preko Južne Morave, ali to nije bio kraj borbi. U Obrenovićevoj ulici bila je postavljena druga linija nemačke odbrane, koja je Bugarima donela velike gubitke.

Bugarske i sovjetske snage spojile su se u centru Niša, kod tadašnjeg hotela Orijent, a sadašnjeg Ambasadora, a ubrzo su iz svojih skloništa počeli da izlaze i građani.

Inače, prilikom oslobađanja štabovi Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije nisu vršili koordinaciju, pišu Ozimić, Dinčić i Mitić, niti su imali međusobne veze prilikom borbi za grad. Ovo se može zaključiti iz kontradiktornih izveštaja NOVJ.

Podsetimo, niška vlast je u poslednjem trenutku odlučila da obeleži ovaj jubilej, pa će od 10 sati posetiti Spomenik oslobodiocima u centru Niša, piše na gradskom sajtu, dok je od 11:30 planiran obilazak Spomen parka Bubanj.

Od 20 sati biće održan besplatan koncert povodom Dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

Inače, fašisti su na Bubnju streljali destine hiljada ljudi, uglavnom dovođenih iz logora na Crvenom krstu, koji nosi naziv "12. februar" - po datumu kada se dogodio proboj.

Tri pesnice na ovom mestu simbol su prkosa i otpora okupatoru.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Obeležena 75.godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Izvor: JUGpress.com, 14.Okt.2019

NIŠ..Polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, a zatim i na Memorijalnom kompleksu „Bubanj“, obeležen je Dan oslobođenja Niša pre 75 godina u Drugom svetskom ratu, 14.oktobra 1944.godine...                          Vence su, oslobodiocima Niša, položili predstavnici Nišavskog upravnog...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.