Posthumni poklon novinarke Gimnaziji Stevan Sremac

Izvor: JužneVesti.com, 20.Okt.2016, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posthumni poklon novinarke Gimnaziji "Stevan Sremac"

Biblioteka Gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu dobila je posthumni poklon svoje nekadašnje učenice, Zdenke Žgur Tucakov (1934-2015), prvog lektora „Narodnih novina“, a zatim lektora „Književnih novina“.

U paketu, koji je po majčinoj želji donela njena kći Ankica Tucakov, bili su laptop i petnaestak značajnih književnih dela potrebnih učenicima Gimnazije.

Malu svečanost u samoj Gimnaziji upotpunili su niški novinari-veterani, iznenadivši Ankicu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << knjigom Slobodana Krstića „Novine i novinari“ u kojoj je i Zdenka Žgur Tucakov predstavila sebe tekstom „Miris leta i štamparske boje“.

Ta nedavno objavljena knjiga poklonjena je i biblioteci škole koja je iznedrila više vrsnih novinara, pesnika i književnika.

Bili smo u čuvenom odeljenju čija je centralna ličnost bio Branko Miljković. Svi smo bili omađijani književnošću i svi smo bili snažno vezani za našu Gimnaziju. Zdenka je to najupečatljivije iskazala, u ime cele naše generacije maturanata iz 1953. godine - rekao je Draško Marinković, nekadašnji direktor Poslovne zajednice Elektronske industrije.

Po svemu sudeći, ovaj lep gest porodice Zdenke Žgur Tucakov neće biti jedini. Ivana Mandić, profesor srpskog jezika i književnosti, kaže da ćerka Ankica namerava da svake godine, na dan rođenja njene majke, donese neke od knjiga iz Zdenkine bogate biblioteke.

Vremenom će taj fond biti preseljen u biblioteku da, navodi Mandićeva, čuva sećanje na Zdenku, njenu slavnu generaciju i ljubav prema školi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.