Porodilje u Nišu dobiće slike da im oplemene prostor u Porodilištu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2024, 16:03

Porodilje u Nišu dobiće slike da im "oplemene" prostor u Porodilištu

Dok se žene žale na loše uslove na niškom GAK-u - na to da je u kupatilu jedva moguće tuširanje, da su higijena i hrana neadekvatne i da nedostaje oprema, predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić planira da toj klinici uruči deset umetničkih slika i da tako “oplemeni prostor” i doprinese rastu nataliteta.

Fotografije neadekvatnih uslova u prostorijama Klinike za ginekologiju i akušerstvo i dalje kruže društvenim mrežama, a porodilje se često žale na to da je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << hrana loša, da su posteljina i spavaćice stare i pocepane i da je higijena, naročito u toaletu i kupatilu, jako loša.

Oprema takođe nije adekvatna ili je uopšte nemaju. Na primer, konci za ušivanje nisu dobrog kvaliteta, nema opreme za klistiranje i za epidural, to najčešće supružnici donose sami, pred sam porođaj. Ne znam zaista koliko je stresan i težak sam porođaj, ali mi je supruga rekla da joj je to bio jedan od najtežih dana u životu - svedoči Nišlija.

Međutim, iz Medijane procenjuju da će prostor na GAK-u oplemeniti deset slika Udruženja umetnika “Car Konstantin”, koje će predsednik te gradske Opštine Nebojša Kocić u sredu uručiti direktoru klinike Dejanu Mitiću.

Slike su nastale na likovnim kolonijama koje je u saradnji sa Udruženjem umetnika “Car Konstantin” organizovala najveća niška opština i koje su za niški GAK izabrali umetnici tog Udruženja - piše u saopštenju.

Nišlijka koja se nedavno porađala na GAK-u kaže da je gest lep i da je bolje gledati slike nego “brojati rupe na roletnama”, ali veruje da bi ženama tamo mnogo više značila pomoć u vidu opreme, spavaćica i sređivanja prostorija.

Dok na “sva zvona” konačno pričamo o lošim uslovima u niškom porodilištu, nedostatku opreme, činjenici da porodilje donose svoje čaršave, pidžame, lekove i opremu, neko donira slike. Sve ostalo nam je sjajno, pa će slika da ulepša ovu strašnu stvarnost u trenucima koji su najsrećniji i najteži - navodi Nišlijka.

Na uručivanje slika pozvani su i mediji, a iz kabineta predsednika Opštine navode da je akcija deo pronatalitetne politike.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.