Ponovo “klizi” kuća na Paliluli

Izvor: JužneVesti.com, 11.Dec.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo “klizi” kuća na Paliluli

Kuća na vrhu brda u Ulici Vase Smajevića opet je počela da “klizi” čime ugrožava tri objekta koji su ispod nje u Ulici Partizanskih kurira u niškom naselju Palilula. Iz Uprave za imovinu kažu da nije reč o prirodnom klizištu, već da je uzrok “ljudski faktor”.

Podsetimo, potporni zid ovog objekta je pukao i zemlja je počela da se obrušava 16. maja ove godine, a nakon obilaska brojnih inspekcija krajem maja stanarima tri kuće u Ulici Partizanskih kurira naloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je da se hitno isele uz obrazloženje da je njihova bezbednost ugrožena.

Ivan Vidanović, vlasnik jedne od kuća koje su ugrožene, odbio je da se iseli i rešio da se, kako kaže, bori za spas svog doma. Napominje da je “klizište jedno vreme mirovalo, a da je jutros primetio da je opet krenulo, i to vidno”.

Sedam meseci čekamo na rešenje, ali ništa do sada nije urađeno. Pre mesec dana sam se sastao sa većnikom Žarkom Rankovićem i zamenikom načelnika Uprave za imovinu Srđanom Laketićem i rečeno mi je da Grad ne može da sruši taj objekat jer je u procesu legalizacije, već da mora da se nađe drugo rešenje - objašnjava Vidanović.

Zamenik načelnika Uprave za imovinu i inspekcijske poslove Srđan Laketić objašnjava da rešenje za ovaj problem postoji, a to je uvođenje atmosferske kanalizacije za spornu kuću.

Atmosferska voda nije imala gde da otiče, što je uticalo da zemlju i podlogu koja je počela da se obrušava. Kanalizacija će, uz pristanak vlasnika, biti sprovedena kroz placeve sve do Ulice Partizanskih kurira - objašnjava Laketić.

On napominje da je geolog utvrdio da nije reč o prirodnom klizištu, već da je zemlja počela da se spušta zbog loše urađenog objekta.

To je brdovit predeo, zemlja je rastresita i počela je da se spušta jer građevinski radovi nisu urađeni kako valja. Pored toga, posečeno je i neko drveće što je dodatno uticalo na to da se zemlja spušta - kaže Laketić.

Međutim, kada će radovi na atmosferskoj kanalizaciji početi, Laketić nije mogao da precizira.

Uprava je dala nalog da se radi kanalizacija, a sada je na Direkciji za izgradnju da napravi finansijsku konstrukciju - kaže Laketić.

A dok se ovaj problem ne reši, stanari tri kuće će sa zaziranjem svakog jutra gledati brdo iznad svojih dvorišta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.