Podignutom slušalicom onemogućili pacijentima zakazivanje

Izvor: JužneVesti.com, 19.Nov.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignutom slušalicom onemogućili pacijentima zakazivanje

Telefonsku vezu koja služi za zakazivanje pregleda na neurologiji u niškom Domu zdravlja bilo je nemoguće uspostaviti ne zbog zauzeća linije, već zato što je slušalica za šalterom, u kome pacijenti nisu nikog videli bar sat i po vremena, bila podignuta.

Čitalac "Južnih vesti", koji je prekjuče ujutru zatekao ovu situaciju, kaže da je na pregled čekao mesec dana i da mu je sad jasnije zašto je ponekad nemoguće dobiti vezu.

Šalter zaključan, slušalica >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << podignuta! Najmanje sat i po, koliko sam bio u čekaonici, niko se nije pojavio. Ljudi nisu mogli da zakažu razne preglede - kaže naš čitalac.

U prostoriji koja je u komunikaciji sa šalterom nalazi se prostorija u kojoj se obavlja elektroencefalografsko snimanje (EEG). U pojedinim fazama snimanja, koje se stručno zove "deprivacija sna", neophodna je tišina da bi se pacijent doveo u stanje sna kako bi se ova dijagnostička procedura korektno obavila - kaže dr Đorđević.

Dodaje da je trenutno "zbog smanjenog broja kadra prirodnim odlivom" samo jedna sestra angažovana za rad na EEG snimanju i šalteru.

Slažem se da je nespretno postupila i u brzini podigla slušalicu umesto da utiša telefon. Opomenuta je zbog ovakvog postupka - kaže načelnica.

Ona, međutim, tvrdi da pacijentima nije bilo uskraćeno zakazivanje pregleda jer, kako kaže, osim broja telefona koji je istaknut na šalteru 018/503-532, postoji još jedan 018/503-528 koji ima istu namenu i dodaje da su "korisnici zdravstvenih usluga mogli neometano da uspostave vezu".

Inače, u Domu zdravlja Niš radi samo jedan neurolog koji u proseku ima 23 pregleda dnevno, a normativ je, prema rečima načenice 15 pregleda. Kako ona kaže, hitna stanja se primaju odmah, a kada je reč o kontrolama pacijenata sa nekom hroničnom neurološkom bolešću, oni se u dogovoru sa lekarom javljaju u intervalu od 7 do 30 dana.

Da problemi sa zakazivanjem i nedostatkom broja lekara ne postoje samo u Domu zdravlja pokazuje i nedavni slučaj Nišlije Vitomira Ognjanovića koji je termin za pregled svoje bebe zakazao tek nakon 189 uzastopnih poziva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.