Počinje izgradnja Tehnološkog parka u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Nov.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja Tehnološkog parka u Nišu

Izgradnja Naučno tehnološkog parka u Nišu počeće do kraja nedelje. Investicija vredna više od 10 miliona evra realizovaće se iz kredita Evropske investicione banke.

Za grad Niš, koji od nekadašnjeg grada elektronike želi da postane grad naprednih tehnologija, ovo je jedna od najznačajnijih investicija.

„Ceo taj prostor možete da vidite u 3 De tehnologiji i da onda taj sto izgleda baš kao sto u prostoru. Trenutno imamo 4 zaposlenih kada narastemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kada budemo malo veći, prerašćemo ovaj prostor i to je logičan i prirodan sled da pređemo u neki veći prostor a to je Naučno tehnološki park", kaže Petar Pejić, vlasnik kompanije u Startap centru.

„Imamo stanare koji učestvuju u svim mogućim takmičenjima kako u Srbiji, tako imamo neke i koji su učestvovali na nekim takmičenjima u inostranstvu", objašnjava Vladimir Sibinović, direktor Startap centra.

Profesor Elektronskog fakulteta Dragan Janković kaže da je uprkos ranije propalim naporima za izgradnju Naučno tehnološkog parka, verovao u tu ideju, pre svega zbog studenata.

„Predstavljaće zapravo jednu novu šansu za mlade ljude i nekakav podstrek da ne odu iz ovog grada, da započnu svoj biznis i da se njihovo studiranje ne svodi samo na dobijanje dobrih ocena", kaže Dragan Janković, profesor Elektronskog fakulteta.

U Nišu trenutno radi više od 200 IT kompanija, neke zapošljavaju jednog do dva ineženjera a neke i do 100 radnika, ukupno u ovom sektoru radi više od 3000 ljudi.

„Stvaramo im uslove da mogu sve svoje potrebe za obrazovanjem, za naukom, ostvariti upravo u našem gradu", objašnjava Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

„Jeste motivacija novim kompanijama, novim investitorima da upravo zbog postojanja jednog takvog okruženja započnu svoje poslovanje u Srbiji odnosno u Nišu", dodaje Milan Randjelović, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Rok za izgradnju Naučno tehnološkog parka na površini od više od 10.000 kvadrata je 430 dana, a do kraja meseca se završava i tender za laboratorijsku lamelu na Elektronskom fakultetu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.