Počela sa radom Hepatološko-transplantaciona ambulanta

Izvor: RadioCity.rs, 16.Maj.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sa radom Hepatološko-transplantaciona ambulanta

Ambulanta se nalazi u prostorijama specijalističke službe Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju i namenjena je kontroli, praćenju i lečenju pacijenata koji su na listi za presađivanje jetre.
Ova služba baviće se i prepoznavanjem i radom sa pacijentima obolelim od hroničnih i progresivnih bolesti jetre koje treba uključiti u listu potencijalnih recipijenata za transplantaciju jetre.
„Rad ove službe omogućiće pacijentima iz regiona, koji obuhvata približno dva i >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << po miliona ljudi, da budu tretirani prema važećim evropskim protokolima, implantiranim u rad tima za transplantaciju jetre Kliničkog centra Niš“, rekao je direktor Klinike za gastroenterologiju KCN prof. dr Aleksandar Nagorni.
On kaže da je Niš do sada radio eksplantaciju, tj. vađenje organa, ali da se nada da će uskoro raditi i transplantaciju jetre. 
Pacijentkinja Ljiljana Mladenović, kojoj je pre 18 godina transplantirana jetra na koju je čekala 10 godina, zahvalna je i veoma srećna što je operisana i što je dočekala drugo punoletstvo u životu. Zahvaljujući tome, danas se dobro oseća i normalno živi.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović kaže da je došlo vreme da i Niš postane jedan od centara u Srbiji, gde će se raditi transplantacije jetre.
„Mi smo prošle godine velikim brojem urađenih transplantacija bubrega pokazali da smo u samom vrhu transplantacionog sistema Srbije. Za sada se ovakve transplantacije rade u Kliničkom centru Vojvodine, Kliničkom centru Srbije i na VMA. Za ovih 18 godina, od kako je naša pacijentkinja Ljiljana Mladenović poslata u Beograd na transplantaciju jetre, lekari su postali potpuno spremni da urade sve analize, pripreme i dijagnostičke pretrage kako bismo transplantaciju mogli da uradimo kod nas na Klinici“, rekao je Radovanović.
Primenom novih protokola praćenja biće omogućeno objektivno sagledavanje težine stanja svih pacijenata sa liste i određivanje prioritetnih recipijenata, kako bi se smanjio broj smrtnih ishoda kod pacijenata sa terminalnim stadijumom hroničnog oboljenja jetre.
Za sva potrebna ispitivanja kandidata za trasplataciju jetre Klinički centar u Nišu ima sve stručne i tehničke mogućnosti.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.