Plava nedelja posvećena osobama sa autizmom

Izvor: RadioCity.rs, 30.Mar.2016, 03:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plava nedelja posvećena osobama sa autizmom

Plava nedelja posvećena osobama sa autizmom otpočela je 28. marta, svečanošću u Simfonijskom orkestru. Do 2. aprila, kada se i obeležava Svetski dan osoba sa autizmom, biće organizovan niz aktivnosti humanitarnog karaktera, na više lokacija u gradu.
Ispred Kalče su se u utorak okupili brojni mališani iz specijalnih škola „Bubanj“ i „14. oktobar“ sa svojim roditeljma i nastavnicima, kao i brojni građani. Zajedno su pokazali da smo svi jednaki i zaslužujemo ista prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << razumevanje i poštovanje.
„Svi ljudi bi trebalo da pokažu razumevanje za različitosti. Ponašanje osoba sa autizmom je malo drugačije nego naše, ali je izuzetno toplo i emotivno“, priča Snežana Čarapić, direktorka specijalne škole Bubanj.

Aktivnostima u okviru Plave nedelje pridružili su se i predstavnici Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, kako bi se podigla svest društva, otklonile barijere i predrasude i ukazalo na probleme uključivanja osoba sa invaliditetom u društveni život.

„Hajmo da opustimo roditelje da nisu sami, da pokažemo građanima da ta deca nisu neprihvatljiva, žele kontakt, žele komunikaciju, nisu građani drugog reda, i zaslužuju dostojanstvo kao i svi ostali“, kaže Predrag Lazarević, predsednik Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.
Dečiji psihijatar Miodrag Stanković objašnjava da samo jedan deo dece i odraslih zavisi od drugih osoba, ali oko 20 posto njih ima mogućnost da svoje talente pokaže i bude radno sposobno i nezavisno, međutim, sredina u kojoj živimo nije tako podržavajuća.
„Čak i pored zakonskih okvira gde je potrebno da svaka ustanova zapošljava osobe sa invaliditetom vrlo je teška i mala prohodnost takvih ososba.

Osobe sa visoko funkcionalnim autizmom spadaju u kategoriju osoba koje su vrlo pouzdane ako se bave poslom kojeg se prihvate i budu poprilično uspešne u onome što rade“, priča za City radio doktor Miodrag Stanković.

Nezvanična statistika pokazuje da u Nišu oko 300 osoba živi sa autizmom, a u Srbiji oko 2 i po hiljade. Rana dijagostika je najvažnija za rehabilitaciju osoba sa autizmom, ali na tome tek treba raditi.
Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom Tvrđava i još neke gradske građevine biće osvetljene plavim sijalicama, jer plavo je obeležje Dana autizma, i plavo kao odraz posebnog raspoloženja i funkcionisanja osoba sa autizmom.
Svoj doprinos i podršku obeležavanju Plave nedelje dale su i članice udruženja Kolo srpskih sestara Niš.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.