Planinarsko - rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

Izvor: RadioCity.rs, 13.Nov.2020, 16:26

Planinarsko - rekreativna akcija u Jelašničkoj klisuri

Uspon počinje kod izletišta Potkapina između sela Jelašnica i Čukljenik, na desnoj obali Jelašničke reke, u Jelašničkoj klisuri. Okupljeni će se uputiti prema izvoru odakle će nastaviti u pravcu severoistoka, do  stenovitih formacija iznad Jelašničke klisure, do šuplje stene zvane Prozorac odakle se pruža pogled na okolinu, i udubljenja u steni nazvanog carevo korito. Put će nastavlja ka vrhu Radov kamen (580), a nakon osvajanja vrha planinari će se >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << uputi ka selu  Čukljenik u pravcu jugoistoka.

U Čukljeniku, grupa će se, u skladu sa interesovanjem, podeliti u dva dela. Jedan deo grupe će, uz pratnju vodiča, asfaltnim putem krenuti ka Jelašnici, i otići do Osnovne škole Đura Jakšić. Dok će oni avanturističkog duha  preći na levu obalu Jelašničke reka, i uz pratnju vodiča preko grebena iznad klisure stići do uzvišenja  Inatovac (447 metara). Staza je potpuno prohodna, široka, a na par mesta se još mogu videti ostaci nekadašnjeg rimskog puta i rimskih stepenica. Poslednji izazov biće uspon na  Kobilicu(336m). Nakon uspešno savladanih vrhova, planinari će se vratiti u selo Jelašnica gde će se pridružiti ostatku grupe na ručku.  Rekreativce očekuje i bogat kulturni program.

U okviru akcije, biće održano predavanje o lekovitom bilju, a predavač će biti Novica Vidojković, iz sela Kunovica, član Planinarskog društva Preslap i sakupljač lekovitog bilja sa višegodišnjim iskustvom.
Do mesta uspona moguće je doći sopstvenim prevozom ili prigradskim javnim prevozom. Autobus za izletište Potkapina, polazi u 7h sa pomoćne autobuske stanice u Nišu. Cena karte iznosi 90 dinara. Uspon počinje u 8h.

Ogranizatori istuču da je potrebno poneti 2h sveže vode i hranu za prvi deo puta, kao i pribor za jelo i posudu za hranu , jer je u okviru akcije predviđen besplatan ručak za sve učesnike. Napominju učesnicima akcije da je važno da se obuku slojevito: jakna, kapa, rukavice i rezervna presvlaka su obavezne kao i planinarska, zopla obuća.
Prijavljivanje za ovu akciju nije potrebno. Vođa akcije je Petar Ratković. Dodatne informacije mogu se zatražiti putem elektronske pošte pdpreslap@gmail.com ili na broj telefona 069/57 97 585.
Akciju organizuje Planinarsko društvo Preslap iz Niša, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Niška Banja.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.