Otvorene spomen sobe posvećene Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću

Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Apr.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene spomen sobe posvećene Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću

Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac-Branko Miljković, svečano je otvorena u Nišu. Reč je o objektu u ulici Aleksandra Nenadovića broj 2, u neposrednoj blizini izložbene sale u ulici Nikole Pašića 59. Spomen sobu otvorili su ministar kulture Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Grad Niš otvaranjem ove postavke od nacionalnog značaja odaje dužno poštovanje velikanima pisane reči Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, čije >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << je delo kulturna baština grada Niša i Srbije. Zaostavština dva niška pisca 2014. proglašene su za kulturno dobro od velikog značaja.

Ovaj projekat je posvećen velikanima pisane reči koji su na različite načine vezani za naš grad i svojim književnim delom su Niš uveli u književnu istoriju. U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti.

Književno memorijalna postavka se sastoji iz dve sobe i prednjeg dela, koji će biti amfiteatarskog tipa. Prema rečima direktora Narodnog muzeja Nenada Spasića veliki je značaj ovih spomen soba, jer će one sigurno obogatiti turističku ponudu Niša.

Spomen soba Stevana Sremca će imati i etno karakter, u kojoj će se naći predmeti iz tog perioda, štap i bisage, radni sto, komoda.

Autor stalne postavke je Jovan Mladenović kaže da će ove spomen sobe značiti svim generacijama, ali i onim koje tek dolaza jer će zahvaljujući postavkama shvatiti šta znače ova dva velikana za srpsku književnost.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena stalna postavka posvećena Sremcu i Miljkoviću

Izvor: JužneVesti.com, 13.Apr.2018

Preko 100 eksponata koji se tiču stvaralaštva, kao i života pisca Stevana Sremca i “princa poezije” Branka Miljkovića izloženi su kao deo novootvorene “Književno-memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković”.

Nastavak na JužneVesti.com...

Otvorena spomen soba Stevana Sremca i Branka Miljkovića

Izvor: RadioCity.rs, 14.Apr.2018, 04:55

Otvaranju  nove stalne postavke Narodnog muzeja prisustvovao je ministar kulture Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Darko Bulatović te brojni drugi javni i kulturni radnici grada Niša. Svi su se složili da otvaranje ove postavke predstavlja  kulturni događaj prvog reda i značaja. O životu...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.