Otvorena izložba  Naša istorija - naša sećanja

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Okt.2018, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba Naša istorija - naša sećanja

U Oficirskom domu u Nišu juče je otvorena putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i sećanje na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.

Otvaranju izložbe prisustvovali su njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Otvorena izložba “ Naša istorija, naša sećanja”

Izvor: JUGpress.com, 21.Okt.2018

NIŠ.. ..U Oficirskom domu u Nišu  otvorena je  putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. od strane istočne armije  i sećanjima  na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu..Otvaranju izložbe prisustvovali su njegova ekselencija...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.