Oštećena pruga kod Palilulske rampe [foto]

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećena pruga kod Palilulske rampe [foto]

Šine na pruzi kroja prolazi kroz niško naselje Palilula nije štedeo zub vremena. Odvaljeni i zgužvani parčići metala prizor su o kojem svedoče građani. Inače, ova deonica, kako je ranije najavljivano, trebalo bi da bude izmeštena iz grada.

Zasad nepoznato kada i da li će uopšte biti popravljene šine; foto: Vanja KeserZgužvani čelik i rđa slika su pruge koja decenijama prolazi kroz Palilulu. Za putnike i zaposlene na železnici, ovo predstavlja potencijalnu opasnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Odgovor na pitanje da li i kada će eventualno biti zamenjene dotrajale šine, novinari čekaju od Infrastrukture železnice.

Ova deonica bi trebalo da bude izmeštena iz grada; foto: Vanja KeserInače, čitava ova deonica bi trebalo da bude izmeštena. Prema poslednjim informacijama, eksproprijacija je i dalje u toku, a kako je ranije najavljivao član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković, do kraja ove godine bi trebalo da bude raspisan međunarodni tender za izbor izvođača radova.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Prilikom poslednje posete Nišu, ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

"Železnica" najavila sanaciju pruge kod Palilulske rampe, počinju ove nedelje

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2019, 11:20

Oštećene šine na deonici koja prolazi kroz niško naselje Palilula, kako kažu u Infrastrukturama železnice, biće zamenjene. Radovi će, tvrde, početi ove nedelje i trajaće do 15. juna...Korodirane i izgužvane čelične šine, kako sami kažu, nisu nepoznanica za Infrastrukturu železnice. U...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.