Izvor: RTV 5, 09.Avg.2012, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Pantelej slavi svoju slavu (video)

Ringišpili, glasna muzika, šarenilo i nezaobilanza šećerna vuna, spremno čekaju Nišlije na Pantelejskom vašaru. Na dan svetog Pantelejmona u portu njegove crkve neki dolaze zbog verskog praznika ili da bi ispoštovali tradiciju, a neki zbog vašarske atmosfere.
Ima i onih koji su tu da gladne posetioce, posle igara i vožnji nahrane, i na tome zarade.
Niška Gradska opština Pantelej obeležila je dan ranije slavu svog sveca zaštitnika, a pred mnogobrojnim zvanicama iz javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << života Niša i gostima iz inostranstva, slavski kolač presekao je vladika niški Jovan.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine, jer pred Rimskim carem Maksimilijanom objavio da je hrišćanin. Predanje kaže da se mač njegovog dželata lomio o vrat sv. Pantelejmona, dok mučenik nije završio molitvu i sam rekao da je spreman za pogubljenje.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.