Novo otkriće na Medijani - rimski spa centar

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo otkriće na Medijani - rimski spa centar

Da su pokraj Konstantinove vile na arheološkom nalazištu u Nišu bile terme, koje su pandan modernog spa centra, pošto su se u njima nalazili bazeni sa toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu i relaksaciju, pokazalo je nedavno završeno istraživanje arheološkog tima.

Rukovodilac istraživanja na Medijani i viši stručni naučni saradnik sa Arheološkog instituta u Beogradu dr Nadežda Gavrilović Vitas, ističe da su skoro 50 godina nakon što je utvrđeno da je u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << antičkom naselju postojalo kupatilo, odnosno terme, sada iskopavanja nastavljena.Za neke prostorije treba da se utvrdi za šta su služile; foto: N. G. V.

Ono što smo otkrili prevazišlo je sva naša očekivanja. Niš je sigurno u tom dobu imao terme na nekoliko lokacija, a ove na Medijani su značajne jer su monumentalne i luksuzno dekorisane. U pitanju je objekat koji ima negde oko 1.200 kvadratnih metara, arhitektura se širi i svi nalazi su analogni nalazima iz Konstantinove vile u kontekstu mermerne arhitektonske plastike, mozaika i vrlo bogatog freskoslikarstva - objašnjava vođa istraživanja.

Objašnjava da su terme bile povezane sa Vilom sa peristilom dugim hodnikom koji ima mozaik, a prvo se ulazilo u svlačionice, a zatim u prostor gde su ljudi vežbali i bavili se sportom pred ritual kupanja.

Prvo se ulazilo u tipidarijum u kojem se telo pripremalo za bazene sa toplom vodom, onda u bazene sa hladnom vodom, a nakon toga se odlazilo u prostor gde su tela kupača bila ponovo nauljena. Ovde imamo i prostorije koje su bile nešto poput saune, sale za masažu, relaksaciju - kaže Gavrilović Vitas.

Iskopavanja su završena za ovu godinu;foto: N. G. V.Rukovodilac istraživanja objašnjava da je sam ritual kupanja kod Rimljana bio veoma značajan i trajao je nekoliko sati. Kaže da su oni, osim zbog samog rituala kupanja, u terme dolazili i da se druže, da sklapaju poslove, ali tu je bilo moguće i popiti vino i nešto pojesti.

Veliki dobitak ove godine su dve fragmentovane mermerne skulpture od kojih je jedna potpuno posebna u odnosu na sve što je otkriveno na Medijani - ističe Gavrilović Vitas.

Tim su pored nje činili dr Igor Bjelić, arhitekta Arheološkog instituta Beograd, dr Gordana Milošević Jevtić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Vesna Crnoglavac i Slobodan Mitić iz Narodnog muzeja Niš i arheolozi Ljiljana Mandić, Aleksandar Tasić i Milan Zeković.

Na Medijani su radili iskopavanja više od 2 meseca, a očekuju da u 2020. godini nastave sa istraživanjem.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.